0 kommentarer

Hvide tænder af Zadie Smith

af d. 19. februar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

502

Udgivet

2010

ISBN

87-7357-636-0

Originaltitel

White Teeth

 

Engelske Archie og Samad fra Bengalen møder hinanden i en kampvogn under 2. Verdenskrig, og et ubrydeligt venskab opstår. År senere flytter Samad til London, og venskabet blomstrer trods de to mænds vidt forskellige livssyn. Den vattede vesterlænding versus den glødende muslim.

Archie splejses sammen med spøjse Clara med de jamaicanske rødder og en baggrund i Jehovas Vidner. Samad indgår arrangeret ægteskab med furien Alsana. De to par får børn, som udvikler sig i helt nye retninger – tandlæge, videnskabsmand, muslimsk fundamentalist med hang til pot og uforpligtende sex…

“Hvide tænder” er en forrygende, underholdende satire over skreddet i det engelsk samfund – fra bornert efterkrigsnation over udsyret flippercentrum til multikulturel smeltedigel med utallige indbyggede konflikter, der er dømt til at ende i bitre sammenstød.

Her er interessante diskussioner om, hvorvidt religion eller videnskab rummer svaret på alle vores spørgsmål. Selv om man måske ikke er enig, får man en forståelse for, at der kan eksistere andre synsvinkler end vestens firkantede darwinisme og den omsiggribende angelsaksiske materialisme.

Zadie Smith skriver formidabelt. “Hvide tænder” er veloplagt og vittig prosa i verdensklasse, og den unge forfatter fik et fortjent, internationalt gennembrud med bogen. Til min smag bliver den ironiske distance til samtlige figurer lidt trættende i længden (og bogen ER lang), men det er krusninger på overfladen.

Rosinante & Co. har indplaceret bogen i en serie, de kalder MUST READ. For en gangs skyld er jeg enig i det bombastiske salgsgas. At både Salman Rushdie og Klaus Rifbjerg ifølge omslaget har rost bogen, borger vist også for den litterære kvalitet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter