0 kommentarer

Hverken ubesindig eller frygtsom. Dramatiske beretninger fra Flådens historie af Søren Nørby

af d. 19. november 2020
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

412

Udgivet

2020

ISBN

9788740665178

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Med en militær baggrund i Den kongelige Danske marine, kan det nok ikke undre at da jeg så Søren Nørbys bog “Hverken ubesindig eller frygtsom. Dramatiske beretninger fra Flådens historie”,  tænkte jeg at den bog må jeg læse. Nu hvor jeg så er færdig med bogen, må jeg sige at den har levet op til mine forventninger. Bogen spænder fra kampe mod algeriske korsarer i 1700-tallet op til vores tids bekæmpelse af pirateri ved Afrikas Horn, og der er også blevet plads til en afstikker om Hovsa missilet. Gennem bogens 11 kapitler kommer vi tæt på de enkelte besætninger og deres ledelse,  idet Søren Nørby benytter øjenvidne skildringer, til at krydre de mere faktuelle dele af fortællingerne. Nogle af de historiske nedslag Søren Nørby har valgt at tage med i sin bog er ret kendt marinehistorie, men der er også mindre kendte fortællinger i blandt.

Bagerst i bogen er der en meget fin kildehenvisning, lige som er er et glimrende person- og skibsregister. Fysisk er der tale om en tung bog, så den røg hurtigt ud af soveværelset og ind til hyggestolen. Men det er også det eneste tunge der er ved den bog. Sprogligt er den godt skrevet, og så er den gennem illustreret med over 200 billeder med alt fra skibstegninger, søkort, portrætter og billeder fra flere store slag, hvoraf en del af billedmaterialet ikke tidligere har været offentliggjort. Hvis man piller det i øvrigt flotte smudsomslaget af, er der tale om en smuk indbinding i mørkeblåt, illustreret med en kompasrose og som en lækker lille ting et gyldent læsebånd. I alle henseender en dejlig bog, som jeg klart vil anbefale alle der har en svaghed for maritim og militærhistorie.

Søren Nørby, født 1976, er marinehistoriker og forsker ved Forsvarsakademiet og har siden 2003 udgivet et væld af bøger og artikler om den danske flådes historie. Han er ph.d. fra Syddansk Universitet og har siden 2009 undervist Søværnets kommende officerer i søkrigshistorie. I 2018 blev han ansat til at varetage opgaven som Søværnets Historiske Konsulent.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Turbine, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter