0 kommentarer

Hulk gray af Jeph Loeb og Tim Sale

af d. 27. december 2018
Info
 
Sideantal

140

Udgivet

2005

ISBN

87-91533-45-7

Originaltitel

af Jeph Loeb forfatter ; & Time Sale tegner ; Matt Hollingsworth farver ; Maja Gabelgaard Nielsen oversætter ; redaktion: Michael G. Nielsen

 

Dr. Bruce Banner opsøger sin psykolog, for at tale om tiden hvor han første gang blev til Hulk. Vi andre er med på bagsædet, når rammefortællingen dykker ned i det fede Hulk-land, og historien her er ren tegneserie-guf.

Med samtalen mellem Banner og psykologen som bagtæppe fortæller Banner historien om de første dage som Hulk. Fra han forsøger at redde unge ubesindige Rick i sprængningsområdet og selv bliver bestrålet, og dermed får kimen til Hulk i sig. I modsætning til Dr. Jekyll, skal Banner bare bliver vred for at han mister al kontrol og bliver til den store grønne kraftkarl. Eller grå kraftkarl, for før Hulk blev grøn var han grå. Og det er skam sandt nok, for i de allerførste historier skrevet af Stan Lee, var figuren grå.

Mange manuskriptforfattere har fejlet groft i deres omgang med figuren, for at formidle Hulk som et hjernedødt misfoster der smadrer alt på sin vej, er netop ikke at vise respekt og forståelse for figuren. Hulk er reelt som et treårigt barn med umenneskelig styrke. Det betyder at han har både empati, skyldfølelse og selvfølgelig vrede, og det udtrykker Loeb og Sale på eksemplarisk vis. Psykolen selv understreger over for Banner, at Hulk reelt udviser selvrefleksion da han undskylder over den skønne Betty Ross, som både han og Banner er forelskede i. Der er for en gangs lagt op til refleksion under læsningen, så voksne læsere, eller børn fra 12-13 år, vil få stort udbytte af historien.

Fysisk er Hulk heller ikke det store brutaliserede supermonster som mange nutidige tegnere har gjort ham til. Sale tegner ham som en blanding af en baby og dr. Frankensteins monster, og åbner op for et væld af forskellige ansigtsudtryk. Man kan ikke læse ’Hulk Gray’ uden at opdage at Hulks følelsesregister rummer så meget mere end vrede. Det er flot, og det tilfører figuren og universet et skud længe tiltrængt kreativitet. Bare at lade Hulk være vred, udtømmer hurtigt muligheden for at videreudvikle figuren, hvilket desværre har været gængs i mange Hulk historier. Loeb og Sale giver bolden op til andre, så de kan spille figuren i nye retninger. Hulk skal bare have et lille skub…

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter