0 kommentarer

Hr. Mozart vågner op af Eva Baronsky

af d. 1. september 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

315

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7070-258-4

Originaltitel

Herr Mozart wacht auf

 
“Kareter uden heste, ovne uden ild, musik uden instrumenter, kaffe uden ildsted … hvordan i himlens navn skulle han dog kunne finde sig til rette med alt dét?”

Mozart vågner op 215 år efter sin død. Han befinder sig stadig i Wien, men begriber naturligvis ikke et suk af den ny tids undere.

“Alt, hvad han så, var koldt og ganske anderledes end den verden, han havde indeni. Han var en skuespiller, som måtte finde sig i, at nogen havde skiftet kulisse midt i stykket. Han befandt sig i en forestilling, hvis sprog han ikke forstod, og hvis rekvisitter forekom ham sære og fremmedartede.”

I 1791 er den 36-årige Mozart ved at udånde i sin elskede Stanzis arme. Da han atter slår øjnene op, sker det i 2005 i et halvsyret bofællesskab. Selvklart kan ingen tro på, at manden vitterlig er den længst afdøde komponist, så med ét finder han sig selv vaklende rundt på gaden, næsten uden tøj og uden midler, i en vinterkold, europæisk storby.

Det eneste, Mozart har medbragt fra den fjerne fortid, er sit geni. Og det får han så rigeligt brug for i en moderne verden, der ikke længere lever og ånder for klassisk musik. Han lærer sig jazz og tjener lidt håndører og et måltid mad i ny og næ som virtuos pianist på spilleværtshuset Blue Notes. Mens han kæmper for at overleve og forstå at, hvad der sker omkring ham, komponerer han på livet løs, og gradvis begynder en skeptisk omverden at få øjnene op for en helt usædvanlig begavelse.

“Hr. Mozart vågner op” er en herlig, velorkestreret og smukt komponeret lille spøg. Eva Baronsky lader Mozart genopstå i den skikkelse, vi kender fra Milos Foremans filmatisering af Amadeus: Det musikalske vidunderbarn fyldt med guddommelige toner, spasmageren, sjuskehovedet, kvindebedåreren, det uselviske, gennemgenerøse menneske.

Man holder i den grad af og med den lille, muntre mand med det altmodische sprog, at man hele bogen igennem håber på, at han også i vor tid kan få sit velfortjente gennembrud. Spørgsmålet er, om et sandt geni altid vil bryde ud i lyset uanset de ydre omstændigheder?

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter