0 kommentarer

Hr. Lærer af Frank McCourt

af d. 10. juni 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

285

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0356-9, 978-87-638-0356-4

Originaltitel

Teacher Man

 

De fleste læsere forbinder sikkert forfatteren Frank McCourt med bestselleren “Angelas aske”, der gjorde den dengang 66-årige debutant til et verdensnavn.

Hvad de færreste måske ved er, at McCourt kunne andet end at fortælle om sin miserable barndom og ungdom i Limericks slum.

Frank McCourt arbejdede i mere end 30 år som lærer på forskellige gymnasier og tekniske skoler i New York, og han har efter eget udsagn brugt mere end 30.000 timer af sit liv på at undervise unge mennesker i engelsk og kreativ skrivning.

Om disse 30 år som underviser har forfatteren skrevet bogen “Hr. lærer”, hvor læseren følger en ny og grøn McCourt i sit første job: glæden over at have fundet et job, nervøsiteten over om han overhovedet slår til og irritationen, når rollingerne ikke gider passe deres skole.

Sidst men ikke mindst er bogen en beretning om en forfatter, der mildest talt har taget utraditionelle metoder i brug for at fastholde elevernes interesse og om en lærer, der har haft en bedre indfølingsevne med elevernes liv end flertallet af lærere rundt omkring i verden.

McCourt har undervist i digte ved at få eleverne til at medbringe kogebøger hjemmefra og herefter få dem til at synge opskrifter ud i klasselokalet, mens tonedøve elever spiller trompet til.

Dette har selvsagt givet ham visse problemer med ledelsen, der ikke kunne se humoren i denne undervisningsmetode, men ikke desto mindre har McCourt formået at få engagerede elever, der flere år efter husker hans undervisning.

“Hr. lærer” er en morsom og underfundig bog, der på et overfladisk plan handler om at finde sine egne ben som lærer. På et dybere plan handler bogen om, at finde sin plads her i livet, om at acceptere sit lod i tilværelsen – og om at have en dyb tilfredshed ved at arbejde med noget man virkelig brænder for.

Jeg kan dårligt huske hvornår jeg har læst en mere morsom bog end “Hr. lærer”; McCourt har skrevet sin bog i et sprudlende og levende sprog, og selvom bogen næppe indstilles til store litteraturpriser er det alligevel en særdeles læseværdig bog, som jeg ikke fortryder at have brugt min tid på at tygge mig igennem.

4 stjerner for god underholdning, god humor, for at have noget på hjerte og for at servere sine pointer på en overbevisende måde.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter