0 kommentarer

Hr. Lærer af Frank McCourt

af d. 14. marts 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

285

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0356-9, 978-87-638-0356-4

Originaltitel

Teacher Man

 

Frank McCourt arbejdede et som lærer på gymnasier i New York, fra 60’erne frem til 90’erne. Han var med da lærerne stadig havde magten og ikke mindst ret til at udøve den uhæmmet. Fysisk afstraffelse var både legalt og normalt. Irsk-amerikaneren valgte dog helt fra starten en mere blød tilgang og hævede aldrig hånden overfor sine elever. Til gengæld hævede han barren for de pædagogiske principper det var muligt at anvende. Han opfandt metoder ad hoc, i hans eget hoved motiveret af at han ganske enkelt ikke vidste hvordan han skulle nå eleverne. Derfor opstod der overraskende resultater i de tilfælde hvor læreren reelt havde givet op, men blot valgte ikke at lade eleverne se det. Det har han mange fantastiske eksempler på: han lader en adfærdsvanskelig dreng rense glas med indtørret maling i timerne i en uge. Drengen er opgivet af alle, men går til opgaven som gjaldt det livet selv. Da samme dreng omkommer som offer i voldeligt overfald, finder hans mor glassene med maling, stillet op så de staver ‘McCourt’.

Senere lader han eleverne analysere forfalskede fraværs-sedler de har med fra deres ‘forældre’, udfordrer dem på deres opfindsomhed og beder dem skrive sedler der driver deres kreativitet til det yderste.

Et kursus for kreativ skrivning ender i rene teatergrupper hvor der reciteres madopskrifter som var det creme de la creme indenfor digterkunst, – tilsat tværfløjte og klaver.

McCourts arbejdsliv drives af tvivl, han reflekterer konstant over sin egen pædagogiske praxis, og hvad den bibringer eleverne. Ikke meget, ifølge ham selv, men det taler sit tydelige sprog når han er den de husker årtier efter at de har taget deres eksamen.

Jeg læste bogen for at lære noget til brug i min egen undervisning. Men der er ikke meget konkret at komme efter, med mindre man underviser i dansk. De grundlæggende principper, empatien og den store medmenneskelighed, kan enhver dog lade sig inspirere af.

 

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter