0 kommentarer

Absalon – en biskop i krig af Nils Aage Jensen

af d. 3. juni 2007
Info
 
Sideantal

57

Udgivet

2006

ISBN

87-567-8286-1, 978-87-567-8286-9

 

Så du DR’s julekalender “Absalons hemmelighed”? Så er du måske også blevet lidt nysgerrig for at høre mere om Absalon, i så fald har du nu chancen, for bogen rummer nemlig hele hans spændende og indholdsrige livshistorie lige fra hans barndom til hans død.

Absalon voksede op på sjælland sammen med sin far og mor samt sine to bror Esbern og fostbroder Valdemar. Som ung kommer han til Paris, en spændende by, hvor han studerede og lærte mere om livet. Derhjemme var der imidlertid stridigheder mellem landets to konger, Svend og Knud, en strid som hans fostbroder Valdemar også blev blandet ind i. Absalon vender hjem for at blande sig i striden, der ender ret drabeligt.

Som ven og fostbroder til den nyudråbte kong Valdemar, og som nyudnævnt biskop af Sjælland var der nok at gøre for Absalon, da landet var præget af de to tidligere kongers strid. Venderne truede sydfra, plyndrede, myrdede og voldtog. Som en følge heraf var befolkningen forståeligt nok præget af rædsel og store områder lå øde hen. Absalon sætter sig sammen med kongen for at sætter en stopper for det, og de får bygget en flåde og en hær, som er stærke nok til at forsvare landet. Mange krige skal kæmpes, men den krigeriske biskop som han kaldes, er mand for at håndtere det.

Bogen er en velfortalt og spændende fortælling fra danmarkshistorien. Den vil både kunne appellere til drenge og piger, men jeg vil sige hovedsageligt drenge, da der er masser af krige og søslag, som de sikkert vil sluge råt, men pigerne vil med garanti også kunne finde det spændende at høre historien om nogen af danmarkshistoriens store skikkelser. I bogen hører man både om striden mellem Svend, Knud og Valdemar, man hører om Esbern Snare og ikke mindst selvfølgelig Absalon, som opnåede utroligt meget i sit liv.

Undervejs er der masser af flotte illustrationer i farver, så her er tale om en virkelig indbydende bog. Hvad omslaget angår, er det en utroligt lækker og flot komponeret forside. På indersiden heraf finder man et kort over Danmark og de omkringliggende lande, så man har mulighed for at følge med på kortet, hvor de forskellige slag finder sted.

Historien er fortalt af historiker Niels Aage Jensen som bl.a. er kendt for sine tidligere udgivelser Danmarkshistorier for børn, Flere Danmarkshistorier for børn samt Verdenshistorier for børn.

Bogen kan læses fra 10 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter