0 kommentarer

Historien om et nyt navn af Elena Ferrante

af d. 10. juni 2015
Info
 
Genre
Sideantal

559

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92884-12-1

Originaltitel

Storia del nueve cognome

 

“Jeg, Elena Greco, datter af en portner, var i en alder af nitten på vej væk fra kvarteret, jeg var på vej væk fra Napoli. Alene.”

Ikke kun forlader Elena sin familie, hun skilles også fra sin hjerteveninde Lila, som qua sin skønhed og overlegne intelligens har giftet sig rigt og ikke længere er så nær som før i tiden.

“Historien om et nyt navn” begynder præcis, hvor forgængeren “Min geniale veninde” (som er Lila) ender – nemlig ved Lilas bryllup med den velhavende viktualiehandler, Stefano.

Trods ægteskabet sværmer Lila for den hypnotiske Nino, som Elena havde håbet at slå kløerne i. Pigerne er kun 16-17 år, men i det fattige Napoli, Udkantsitalien, i 1960’erne svarer det til at være højt oppe i 20’erne. Lila betragtes derfor med mistro af alt og alle, fordi hun ikke straks bliver gravid.

Men egenrådige Lila har andre planer. I løbet af en lang ferie på øen Ischia forfører hun Nino, og vel hjemme igen kaster hun sig med stor energi over mandens forretninger. Imens består en forsmået Elena sin studentereksamen med skolens højeste karakter og opnår en betalt studieplads i Pisa. Elenas næsten analfabetiske forældre er mistroiske: Hvad skal al denne lærdom nu til?

De to veninders veje skilles, men samles givetvis igen, for bind 3 i Elena Ferrantes prisbelønnede serie er netop udgivet på dansk til fremragende anmeldelser. Og mon ikke vi skal høre mere om Elena Grecos gryende karriere som – forfatter!

Forfatteren til nærværende serie hedder også Elena. Elena Ferrante. Er det sin egen ungdom, hun beskriver så malende? Er Ferrante overhovedet en kvinde? Forfatteren skriver under pseudonym, og i Italien diskuteres ophedet i aviser og på tv, hvem den mystiske successkribent monstro kan være. Hendes bøger sælger som varmt brød, flere er filmatiseret, men personen bag nægter at give sig til kende.

Tidsbilledet, sceneriet, personerne er så indlevet, så troværdigt, så filmisk udmalet, at forfatteren selv må have været stede. Her er ingen letkøbt Lady & Vagabonden-idyllisk kulisse, blot de usminkede livsvilkår for jævne folk i et barsk, men også hjerteligt syditaliensk bysamfund.

Elena Ferrantes miniserie om Elena Greco er intet mindre end formidabel. Er du til filmiske dramaer, sydlandsk temperament, udviklingshistorier med hjerte og smerte – og til forrygende velskrevet skønlitteratur – så er denne serie ikke til at komme udenom. Buon appetito!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter