0 kommentarer

Fremmed af Riika Pulkkinen

af d. 10. juni 2015
Info
 
Sideantal

376

Udgivet

2015

ISBN

9788702149197

Originaltitel

Vieras

 

Ud af det blå bestemmer den unge præst, Maria, sig for at kvitte sit hidtidige liv i Helsinki. Først færgen til Stockholm, så flyet til New York. Gad vide, hvad de efterladte tænker derhjemme – hendes mand, Den Ulidelige, og faren, der også er præst?

På Manhattan finder hun et værelse hos den stærke, sorte danser, Mélanie. Som teenager gik Maria til ballet, og nu genfinder hun glæden ved at danse; at lade kroppen finde rytmerne i stedet for at lade intellektet søge meningen med livet.

Maria får sig en sort elsker med “latterligt perfekte mavemuskler”. Ham døber hun Den Ukendte, for hun gider ikke kende hans virkelige navn. Denne lidt sexistiske attitude deler hun med sin ophavskvinde, Riika Pulkkinen, der bevidst undlader at navngive hankønsvæsenerne i denne særprægede roman.

Kvinderne kommer vi derimod godt ind under huden på. Marias elskede, afdøde mor rejste oprindeligt fra New York til Finland, men var mærkeligt tavs om sin oprindelse. Det samme er danseren Mélanie. Begge bærer de på en stor sorg, en afgrundsdyb fremmedgjorthed, som de ikke formår at dele med andre.

Selv er Maria heller ikke meget for at fortælle om sin brogede baggrund, men lidt efter lidt afdækkes det, at hun som 14-årig efter morens død pådrog sig en livstruende anoreksi. Den konstante sultfornemmelse gav hende en religiøs åbenbaring, og sammen med en håndfuld andre vildfarne sjæle stiftede hun Det Andet Kommes Menighed. Her fandt hun i Paulus’ Korintherbreve et alibi for sin selvpåførte lidelse, thi hedder det ikke, at kødet skal forsages for ånden og den jordiske synlighed for den evige usynlighed?

Pulkkinen giver en fremragende beskrivelse af anoreksiens selvmodsigende psykologi, som krydsklippes ind i parallelle teologiske tvister. Hvor Marias udogmatiske far prædiker ‘Jesus led, så vi andre ikke behøver at lide’, fremturer Tuuka fra Marias menighed med ‘Jesus led, ergo må vi andre også lide’ – en god grund til at spæge sig endnu mere og derved samtidig få has på de uregerlige, fremvoksende bryster.

Med sig på sin uplanlagte flugt fra Finland har Maria en dagbog skrevet af den 7-årige indvandrerpige Yasmina, der kastede sin kærlighed på Maria. Og omvendt. De ubehjælpsomme skriblerier er historien om en bebudet tragedie.

I takt med, at det trævles op, hvad der skete med den lille, tillidsfulde trunte, går en væsentlig sammenhæng op for læseren: Alle pigerne flygter fra et eller andet! Maria fra sine forskruede tanker. Hendes mor fra sin uønskede identitet. Mélanie fra mindet om sin forsvundne søn. Yasmina fra det dræbende fremmedhad. Og flugten gør dem fremmede i deres nye liv, hjemveen bliver et grundvilkår.

“Fremmed” er en dybsindig roman om det sårbare pigesind og om religiøse anfægtelser. Den kræver imidlertid meget af sin læser. Er du til rosenrøde romancer og fjottet feelgood, vil du højst finde tilfredsstillelse i forfatterens faible for banale broderier á la “sveden løb ned langs min rygrads perlerække”.

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter