0 kommentarer

Hinsides tavsheden af Philip Kerr

af d. 1. maj 2018
Info
 
Sideantal

296

Udgivet

2017

ISBN

978 87 7146 727 7

Originaltitel

The Other Side of Silence - oversat af Ole Steen Hansen

Udgave

1. udgave

 

Den altid fremragende Berlin Noir-serie – forfattet af netop (og alt for tidligt) afdøde Philip Kerr – er i ”Hinsides tavsheden” nået til det Herrens år 1956.

Den midaldrende, tidligere Berlinerstrisser og antinazist Bernie Gunther ernærer sig som receptionschef på luksushotellet Grand Hotel på den eksklusive halvø Cap Ferrat ved Rivieraen.

Modvilligt indblandes han i en afpresningsaffære, hvor en af hans dødsfjender prøver at vride enorme summer ud af den verdensberømte forfatter Somerset Maugham. Gunther spiller bridge med Maugham, der er hovedrig, bøsse og tidligere spion, og selv om Maugham altså ikke just er noget dydsmønster, indvilliger Gunther i at give en hjælpende hånd.

Det udvikler sig til at blive en speget affære, som involverer de britiske dobbeltagenter Guy Burgess, Anthony Blunt, Kim Philby m.fl. Et af de store (og stadig uafklarede) spørgsmål er, om den daværende chef for MI5, sir Roger Hollis, selv var agent for USSR? Forfatteren har selv en mening om sagen.

Sagen trækker tråde tilbage til Gunthers dystre fortid i Nazityskland, hvor hans obsternasighed over for magtfulde topofficerer kom til at koste ham dyrt. Vi er med i de sidste timer, inden russerne ”befriede” Königsberg og forvandlede det til Kaliningrad med 10.000’er af drab og voldtægter til følge.

Philip Kerr blander som altid virtuost virkelige personer ind i sine fiktive plots. Fordi Kerr er en så eminent researcher og stilist, føles det grangiveligt at være der selv, og som læser kommer man uvilkårligt til at tænke, at begivenhederne sagtens kunne have udspillet sig, som Kerr forestiller sig.

”Hinsides tavsheden” er ikke seriens stærkeste historie, men den hæver sig stadig tårnhøjt over flertallet af de historiske romaner og krimier, der produceres i metermål. Bogen kan læses selvstændigt, men min anbefaling er at hoppe tilbage til seriens start med ”Martsvioler”. Du vil ikke fortryde.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter