0 kommentarer

H. C. Andersens eventyr om ting af H. C. Andersen

af d. 6. november 2016
Info
 
Sideantal

72

Udgivet

2016

ISBN

9788763849791

 

Høst & Søn udgiver tre små bøger med et udvalg af H. C. Andersens eventyr. Temaerne er eventyr om dyr, eventyr om bøger og om det at skrive og eventyr om ting.
En af H. C. Andersens specialiteter er eventyr, hvor ting har hovedrollerne – tingseventyr. Alt kunne bruges til at formidle forfatterens følelser og budskab. En stoppenål, en tepotte eller en bold.
Her optræder både meget velkendte eventyr som ”Den standhaftige tinsoldat” og ”Kærestefolkene”, men bogen præsenterer desuden mere ukendte titler som ”Lysene”, ”Fem fra en ærtebælg” og ”To jomfruer”.

H.C. Andersens besjælede aktører berører ofte hans egne livstemaer. Kampen for at blive set og anerkendt trods det ikke at være født ind i fornemme livsvilkår. Kampen for at vise sit værd og at vise, at overklassen ikke nødvendigvis besad større dyder eller lykke, end den der fandtes i den fattige hytte. Et fast tilbagevendende skisma, da længslen efter at færdes på de bonede gulve samtidigt tydeligt gennemtrænger hans historier.

Tingenes oplevelser og vej gennem verden kaster lys på samtidig kultur: kokkepigens job med at rense fisken, hvor tinsoldaten er havnet, det mindre fine tællelys, der er havnet i en ”lille lav stue”, hvor man er taknemmelig for kogte kartofler til jul, det fine vokslys, der lyser for en rig families julebal, flipperne, der ender i en kasse hos papirmølleren osv. osv. Indirekte fortæller H.C. Andersen en del om sin samtid og om en masse ting, håndværk og traditioner fra tiden tilbage i 1800-tallet.

H.C. Andersen er unik, og det vil være umuligt at skulle vurdere hans tingseventyr, der er en uadskillelig del af vores kulturskat. Spørgsmålet er, om det er en god idé at hive et udvalg af samme type eventyr ud af de blandede udgivelser. Det er nemmere at opleve dem som lidt skåret over én kam, når de ikke er blandet op med andre typer af hans eventyr. Dog fik det mig til at gå ombord i eventyr, jeg ikke før havde læst.

Layoutet er meget klassisk og sart, men grænsende til kedeligt og farveløst. Når man tænker på al den dramatik, som egentlig stritter ud af historierne, havde der været mulighed for at skrue op for farverne, men det er selvfølgelig et spørgsmål om temperament. Formatet er egnet til skolebibliotekernes hylder for små fagbøger/småbøger.

Læs mere på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter