0 kommentarer

Guldfuglen. I krig med AK81 af Marie Louise Toksvig

af d. 20. juli 2016
Info
 
Sideantal

481

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7137-853-5

Udgave

1. udgave, 5. oplag

 

Martin Fryd Petersen vokser op som enebarn i en middelklassefamilie, hvor enhver passer sit, og hvor man selvfølgelig holder sig på den rigtige side af loven. Hans forældre er ansvarsbevidste mennesker, der opdrager sønnen til at tage en uddannelse og til at kende forskel på rigtigt og forkert.

Det ligger derfor ikke lige for, at Martin som ung mand melder sig under fanerne i AK81, der er en støttebande til rockerbanden Hells Angels.

Som ung mand har Martin svært ved at styre sit temperament, og han kommer ofte i slagsmål, hvilket ikke passer hans forældre, der gelejder sønnen hen i retning af at tage en uddannelse som autolakerer. Uddannelsen færdiggøres og Martin finder fast arbejde, men det er ikke ensbetydende med, at alt er i orden.

Martin bruger nemlig fritiden på tvivlsomme typer, der er rockere eller har tilknytning til AK81.

Den unge mand savner et fællesskab, hvor der er sammenhold, hvor man hjælper hinanden, og hvor man kan føles sig betydningsfuld, og det fællesskab finder han i 2007 hos AK81 og Hells Angels, hvor han ender med at blive en del af gruppens absolutte inderkreds.

Martin – eller Fryd, som han kaldes blandt sine nye venner – udvikler et solidt forbrug af hash og dømmes flere gange for vold, fordi han ikke kan styre sit temperament. Rockerne er glade for Martin, for han kan give indvandrerne de tæsk, som gruppen mener indvandrerne fortjener, og efter to år får Fryd en ordre: Fryd skal skyde en kioskmedarbejder, som rockerne har et problem med – og Fryd parerer ordre, selvom drabsforsøg er ham inderligt imod.

Drabsforsøget bliver dråben, der får bægeret til at flyde over. Martin har dårlig samvittighed og kan ikke holde rockerlivet ud mere, og mens han er fængslet for drabsforsøget, indgår han en aftale med politiet. Hvis Fryd stikker sine rockervenner får han muligheden for at indgå i et vidnebeskyttelsesprogram, så han efter endt afsoning kan starte et nyt liv. Fryd takker ja til tilbuddet og er dermed med til at få dømt flere af sine gamle rockervenner.

”Guldfuglen. I krig med AK81” er fortællingen om Martin Fryd Petersens opvækst og hverdagen tæt på AK81 og Hells Angels.

Bogen giver et indblik i en verden, der er fremmed og frastødende for de fleste mennesker, og det er ganske hårdt at læse om de gruopvækkende ting, Fryd har gjort for at føles sig som en del af et fællesskab.

Marie Louise Toksvig har bedrevet et nøgternt og solidt portræt af en ung mands rejse tilbage til den normale verden, og det er i al sin grumhed en spændende og lærerig bog, der fangede denne læsers interesse.

Jeg synes ”Guldfuglen. I krig med AK81” er en vellykket bog fordi den både er spændende og velskrevet samtidig med, at bogen giver et nøgternt og reelt indblik i, hvordan livet på skyggesiden ser ud.

Bogen er et must for alle, der interesserer sig for samfundsforhold og for den specielle psykologi, der gør sig gældende i rockermiljøet, og jeg kan faktisk ikke anbefale ”Guldfuglen. I krig med AK81” kraftigt nok – jeg kan kun opfordre til, at andre også læser denne bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter