0 kommentarer

Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas

af d. 22. april 2014
Info
 
Sideantal

837

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-1217-7

Originaltitel

Le comte de Monte-Cristo

 

“Greven af Monte Cristo” udkommer oprindeligt som avisføljeton i 1845-46. Fortællingen i denne udgave strækker sig over 837 sider, så dengang var aviserne tydeligvis ikke bange for, om deres læserne kunne holde opmærksomheden fanget gennem lange passager. Historien om justitsmordet på den 20-årige Edmond Dantes og hans grusomme hævn, er også sindssygt underholdende hele vejen igennem. Der fortælles særdeles farverigt og til tider rørstrømsk og nutidens mandlige vampyrhovedpersoner er som skrevet over den hævner som Edmond Dantes forvandles til, under navnet Greven af Monte Cristo.

Vi starter i 1815, hvor Edmond Dantes er en vellidt, dygtig og smuk 20-årig sømand, som både står til at blive gift med sin elskede Mercedes og blive forfremmet til kaptajn. Men tre mænd med hver deres agenda får i fællesskab sat en pind i hjulet med en falsk anklage mod Dantes om højforræderi. Frankrig er midt i en meget lang omvæltningstid med magtskifte på magtskifte. I 1815 har Kejser Napoleon mistet magten, er smidt i eksil på øen Elba og Ludvig 18. er indsat på tronen. Landet er splittet mellem konge- og kejsertro og så alle dem, der til enhver tid holder med vinderen pt.

Anklageren i Edmond Dantes hjemby, Marseilles, hedder Villefort og han har rigtig travlt med at bevise sin loyalitet mod tidens kongestyre. Villeforts far er nemlig en kendt revolutionær på Napoleons side og det er dødsens farligt at blive slået i hartkorn med ”de forkerte” i Frankrig på denne tid.

Da anklagen mod Edmond Dantes lander på Villeforts bord, øjner han en chance for at statuere et eksempel og bevise sit politiske tilhørsforhold. Uden retssag bliver Dantes sejlet til den berygtede fængsels-ø If, dømt til fængsel på livstid. Med ét flås livet fra Edmond Dantes. Efter 14 år lykkes det ham at flygte og han er ikke længere den samme godmodige sjæl. Opfyldt af et voldsomt had og hævntørst sætter han efter de mænd, der ødelagde hans liv.

I slutningen af bogen går der for meget højstemt drama i den og det trækker altså helhedsindtrykket ned. Men denne klassiker er en af de “store” historier. Den er helt elementært spændende og lokker sin læser gennem 837 sider, som pludselig ikke virker af meget, dybt begravet som man er i de voldsomme uretfærdigheder, kærlighed, intriger, affærer, oplysning om Frankrigs historie og pænt mange dødsfald, heraf en god portion giftmord.

På trods af dette er “Greven af Monte Cristo” en helt indlysende højtlæsningsbog for lidt større børn. Der sker ganske enkelt noget hele tiden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter