0 kommentarer

Gösta Berlings saga af Selma Lagerlöf

af d. 14. marts 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

310

Udgivet

1977

ISBN

87-00-37728-7

Originaltitel

Gösta Berlings saga

 

Jeg er sikker på, at adskillige gymnasielærere i dansk kunne få mange lektioner til at gå med en indgående analyse af ‘Gösta Berlings Saga’. Stakkels elever, siger jeg bare.
Sagaen fortæller om den fallerede præst, Gösta Berling, der efter druk og letsind bliver smidt ud af sin menighed. Han stiler mod døden – drømmer sig til de uendelige svenske skove, hvor man uden menneskers indgriben kan forlade livet i al ubemærkethed.
Men inden det kommer så vidt, samles han op af majorinden fra Ekeby. Den stærke kvinde holder et helt slæng af levemænd i sit hus. De går under titlen kavalererne, og de tjener kun til underholdning. Gösta Berling passer glimrende ind i forsamlingen, og han påtager sig da også rollen som kavaler, dog under protester.
Fra nu af går Göstas liv med at foretage sig så lidt fornuftigt som muligt. Han vandrer fra kvindearme til kvindearme. Sværmer først for den ene, så for den anden, for straks efter at vende sig mod den tredje. Han føler inderligt for dem alle sammen – kortvarigt! Og alle sammen falder de naive, sværmeriske kvinder for den digteriske Gösta.
Historien er fortalt i meget lyriske – og til sidst meget trættende – vendinger. Kærligheden udfolder sig som ren poesi, og ingenting bliver til alvor for den gode Gösta. Havde der dog bare været et ordentligt samleje indimellem til at ruske lidt op i romantikken!
Til sidst var jeg ved at kaste op både over ham og over fortællestilen. Jeg havde meget svært ved at tygge mig igennem hele bogen, selvom dens anden del er langt bedre end den første. I anden del får læseren drypvis serveret nogle slagkraftige myter og eventyr, og det hjalp lidt på fordøjelsen. Andendelen redder en ekstra stjerne til Lagerlöf.
‘Gösta Berlings Saga’ er sikkert meget tidssvarende – skrevet i 1891 – og som sådan guf for enhver gymnasielærer. Og fortællingen har givetvis også været vovet og spændende for sin samtid. Men i dag er den bare kedelig.
Der er nogle klassikere, der taler inderligt til generation efter generation. ‘Gösta Berlings Saga’ er efter min mening ikke en af dem.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter