0 kommentarer

Truckers af Terry Pratchett

af d. 22. oktober 2011
Info
 
Sideantal

209

Udgivet

1989

ISBN

978-0-552-57333-7

Originaltitel

Truckers

 

Ude på landet bor Masklin med sin stamme. Hans folk er ganske små og bor i et hul i jorden. Masklin er den yngste mand i gruppen, som efterhånden kun består af en håndfuld gamlinger og den unge kvinde Grimma.

Nomerne har altid boet i hullet og før i tiden var de et stort folk, men når man bor på landet er man omgivet af rovdyr og derfor er stammen svundet ind. Gamlingerne bestemmer, selvom den officielle gamle mandlige leder uofficielt ledes af en gammel kvinde. Kvinder har nemlig ikke høj status hos nomerne. Kvinder vasker tøj, gør rent, laver mad og mændene bestemmer.

Masklin har en plan. Vinteren er på vej, nomerne sulter ihjel og han vil rejse videre så nomerne kan overleve vinteren. Han gør derfor hvad nomer aldrig gør, han finder mennesker og får arrangeret at nomerne hager sig fast på en af de store lastbiler og håber så på det bedste.

Lastbilen tager dem til “butikken”, som er det magiske sted som Arnold Bros (1905) har skabt til nomer – eller det er i hvert fald hvad de nomer der bor derinde tror. De har aldrig set udenfor, de tror udefra-nomer har spidse hoveder og at Arnold Bros (1905) er en guddom. Men med Masklin kommer “tingen” – en firkant der er blevet videregivet i generationer fra nome til nome og med den kommer der forandringer til butikken.

Det der er så sjovt ved denne bog er at vi ser verden fra en nomes synsvinkel og Pratchett har været meget fantasifuld med den verdensopfattelse. Den er ment som en bog til børn, men jeg er 29 og havde stor fornøjelse med at læse den.

“Truckers” er første del af 3 historier om nomer (gnomer), som også er udgivet i en samlet bog, “The Bromeliad Trilogy” (på dansk ”Gnomernes flugt”). Bogen er læst på originalsproget.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter