0 kommentarer

Gensyn med Brideshead af Evelyn Waugh

af d. 14. september 2001
Info
 
Sideantal

329

Udgivet

2006

ISBN

978-87-595-2466-4

Originaltitel

Brideshead revisited

Udgave

3.udgave

 

Hvis du mener, at du sagtens kan holde til at blive mindet om kærlighedens skrøbelighed og lykkens forgængelighed, kunne du jo prøve at læse “Gensyn med Brideshead”. Lader den dig uberørt, er det højst sandsynligt fordi du enten er usårlig, kun har skimmet hele bogen – eller lyver.

Charles Ryder er en pæn engelsk middelklassedreng, der – som andre pæne engelske drenge – skal studere ved Oxford Universitet. Her møder han og forelsker sig ungdommeligt og aseksuelt i Lord Sebastian, og med ham hele hans familie og livsstil, derude på slottet i det grønne. De er en sofistikeret og smuk forsamling, og tilværelsen løber let med rødvin og raffinerede drengestreger. Charles overgiver sig fuldstændigt til det liv og den familie, der ligeledes meget raffineret og smukt er ved at suge glæden og livslysten ud af Sebastian, der lider som kun unge engelske mænd af overklassen kan – inderligt og storladent, men altid med belevenhed og i stilfulde rober.

Det fine men skrøbelige forhold mellem de to drenge udspiller sig i en lige så fin og skrøbelig tid – 1920’erne og 30’ernes Europa, og det er så smukt og afskyeligt, at jeg med sikkerhed ikke tager en genlæsning af denne bog – der er jo ingen grund til at påføre sig hjertekvaler igen og igen, hvor vemodigt smukke de så end måtte være.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter