0 kommentarer

Fremtidens araber – en barndom i mellemøsten 1984-1985 af Riad Sattouf

af d. 22. april 2016
Info
 
Sideantal

159

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7085-614-0

Originaltitel

Une jeunesse au Moyen-Orient (1984-1985)

 

Riad Sattoufs originale biografiske tegneserieprojekt fortsætter her med bind to, direkte hvor bind et slap. Han er blevet seks år, bor stadig i Syrien og skal nu til at gå i skole. Mødet med skolesystemet er fuldstændig grotesk: eleverne består kun af drenge, man har én kvindelig lærer, der er en ren satan forklædt som engel. Hun underviser venligt, men svares der forkert eller overtrædes reglerne straffes drengene med slag i håndfladerne med en stor kæp. Overtrædelser varierer fra at hviske med sidemanden, være ukoncentreret, eller helt slemt – at have gjort i bukserne. Ud fra en pædagogisk betragtning er det ren sadisme, og endnu mere vanvittigt så foregik det på samme tid som jeg selv gik i en dansk skole, hvor bambusstokken for længst var afskaffet.

Riads syriske far drømmer om at bygge et stort palæ, der skal kunne konkurrere med hans ven generalens hus. Generalens kone er vestligsindet og forsøger at opdyrke et venskab med Riads franske mor, men generalindens engelske er begrænset til banale gloser og venskabet kommer ikke over den indledende fascination af hinanden.

Syriske familietraditioner belyses, blandt andet gennem en situation hvor Riads unge tante bliver gravid uden for ægteskabet. Hun bliver offer for et æresdrab. Riads far gør det – med europæiske øjne set, eneste rigtige og melder gerningsmændene til politiet. Men herfra bliver det kompliceret, for i det uuddannede landsbysamfund påbyder traditionerne at stabiliteten i familien for enhver pris opretholdes, og Riads far ender i en lettere penibel situation. Jeg er spændt på om familien tvinges til at flygte ud af landet i næste bind.

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter