0 kommentarer

Frelseren af Jo Nesbø

af d. 6. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

479

Udgivet

2008

ISBN

87-7394-977-9, 978-87-7394-977-1

Originaltitel

Frelseren (norsk)

 

Sommerferielæsning. Endnu en Nesbø, der er smovset før, men er alt for fristende lige at downloade og gensmage på iPad’en…

“Frelseren” er en mere moden Nesbø, ikke helt så skarp som i de allersidste Harry Hole-krimier, men klart mere målrettet og indædt end fx den snakkesalige “Flagermusmanden”.

Begivenhederne finder sted i et dybfrossent Oslo, hvor narkomanerne og de hjemløse ville fryse ihjel, hvis Frelsens Hær ikke med en behjertet indsats sørgede for varm mad, tøj og senge at sove i. Selv i et af verdens rigeste lande er der store huller i det sociale sikkerhedsnet.

Titlens frelser kan efter behag være flere personer. Den unge kroatiske lejemorder, der af sine krigskammerater blev kaldt Lille Frelser, fordi han var så ferm til at sprænge serbernes tanks – og som nu mangler et sidste farligt job i Oslo. Eller faderen til narkomansønnen Per, der får en hjælpende hånd på den eneste måde, faderen efterhånden kan forestille sig. Eller en af de talrige Frelsens Hær-personager, der befolker siderne; en af dem har voldtaget en søster i ånden ganske brutalt, men hvem denne særlige frelser er, varer det længe, før vi finder ud af; den ene er mere skinhellig end den anden.

Morderen får skudt sin mand, ser det ud til, og er parat til at flygte, men fanges i en snestorm i den norske hovedstad. Ingen ringere end vicekriminalkommissær Harry Hole får færten, og så går den vilde jagt. Men modstanderen er mere professionel og mere skånselsløs, end vi er vant til her i det fredelige nord. Og så har han et helt særligt talent, der gør ham meget svær at genkende.

Hole kæmper på flere fronter: Mod sin uudslukkelige tørst, mod sine indre dæmoner, mod en ny stivnakket paragrafrytter af en chef, som ikke kan acceptere Holes effektive, men højst uortodokse arbejdsmetoder.

Harry Hole er en drøm af en hovedperson. Kompleks, interessant, tilpas barsk og blød, kreativ og engageret på den hårdhændede måde. Placeret midt i nogle altid spektakulære og voldsomme plots er han en genial drivkraft for de medrivende hændelsesforløb. Det mest imponerende er næsten, at Hole-bøgerne bare bliver bedre og bedre…

… Måske, fordi Nesbø har en herligt pervers fantasi, der gør de blodige scenerier næsten mondæne. Hvornår har man sidst hørt om øjne, der blev suget ud med en kraftig støvsuger? Eller en frafalden kristen homoseksuel, der blev kvalt med et sæt analkugler?

“Jeg har problemer med en religion, som siger, at troen i sig selv er adgangsbillet til himlen. Altså, at idealet skal være evnen til at manipulere sin egen fornuft til at godtage noget, ens forstand ikke kan acceptere. Det er den samme model for intellektuel underkastelse, som diktaturer til alle tider har brugt, ideen om en højere fornuft, som der ikke skal stilles krav om bevis til.” … Tak Hole/Nesbø – kunne ikke have sagt det bedre selv.

Glimrende og gnidningsløs oversættelse ved Allan Hilton Andersen, men forlokkende er nok ikke den mest danske måde at beskrive noget tillokkende på.

Fire frelser-huer og en varm anbefaling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter