0 kommentarer

Frankie Machines vinter af Don Winslow

af d. 13. marts 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

329

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7955-583-9

Originaltitel

The winter of Frankie Machine

Udgave

1.udgave

 

Frank Machianno er en kendt og respekteret skikkelse i lokalsamfundet omkring Ocean Beach Pear i San Diego. Han ejer en agnbutik, som han hver dag åbner ved solopgang. Derudover leverer han fisk til restauranter, styrer en linnedservice, vedligeholder og udlejer en række lejligheder, og så passer han sin ex-kone Patty, kæresten Donna og datteren Jill. Alt i alt har han et godt liv.

Så en dag indhentes han af fortiden. Frank arbejdede nemlig for mafiaen i sine yngre dage, hvor han var kendt under navnet Frankie Machine. Tilnavnet Machine fik han, fordi han udførte mord som en maskine. Og nu er der brug for hans evner igen. Den lokale mafialeders søn har brug for hjælp, og han opsøger Frank, som ikke kan undslå sig, selvom han egentlig ikke vil blandes ind i den verden igen.

Men den sag, som Frank skulle hjælpe med, ender helt galt, og nu er Frank på flugt med både mafiaen og FBI i hælene, og han har ingen anelse om, hvorfor nogen ønsker ham dræbt.

Don Winslow har modtaget Det Danske Kriminalakademis Palle Rosenkrantz-pris for “Frankie Machines vinter”, og her er også tale om en ualmindelig velskrevet krimi. Jeg må indrømme, at jeg de første 20 sider tænkte, “Hvorfor er de så vilde med den?”, men så begyndte historien at smyge sig ind under huden på mig, og til sidst kunne jeg slet ikke slippe bogen igen.

Jeg har hørt “Frankie Machines vinter” omtalt som en gangster-roman for kvinder, og det er faktisk en meget god betegnelse. For den handler om mord og mafia, men det hele er skrevet uden at lægge vægt på det bloddryppende, samtidig med at det er drøn spændende.

Jeg har også hørt rygter om, at der er en filmatisering på vej med Robert De Niro i hovedrollen som Frankie. Og så kan jeg også glæde mig over, at Don Winslow snart er på trapperne med endnu en bog, nemlig “I hundenes vold” der af forlaget bliver kaldt endnu bedre end “Frankie Machines vinter”.

Don Winslow er et nyt bekendtskab på dansk, men han har udgivet bøger i USA siden 1991. Så jeg ser frem til de næste oversættelser og glæder mig over, at forlaget Klim igen har spottet et fremragende krimi-talent.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter