0 kommentarer

Forstå diabetes med ugler af David Sedaris

af d. 1. september 2015
Info
 
Sideantal

261

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93166-59-2

Originaltitel

Let's Explore Diabetes with Owls

Udgave

1. udgave

 

The Oprah Magazine har udnævnt David Sedaris til USA’s sjoveste forfatter. Og sandt er det, at manden er både morsom, skarpsindig og fuldkommen respektløs. Som komikeren Jerry Seinfeld misantropiske tvillingebror.

I essaysamlingen ”Forstå ugler med diabetes” tager Sedaris udgangspunkt i et livs dagbogsnotater og plukker nogle ofte kostelige episoder, som han pepper op med et dynamisk tempo, friskfyragtige åndfuldheder og drivende sarkastiske pointer. Ambitionen er tydeligvis, at det for alt i verden ikke må blive kedeligt, og det lykkes et langt hen ad vejen.

Forfatteren udnytter hæmningsløst, at han efter amerikanske forhold har masser af provokerende stof at øse af. Han er homoseksuel og venstreorienteret, har jødisk-græske aner og bor med sin kæreste Hugh i West Sussex i England på betryggende afstand af sit hjemlands notoriske bigotteri.

I de fleste af de 26 korte episoder spiller Sedaris sig selv, mens han i en håndfuld novellelignende essays har opdigtet nogle hovedpersoner, som han tager tykt pis på.

I ”Jeg hepper på det traditionelle ægteskab” går den midaldrende Randolph Denny amok over, at bøsser og lesbiske pludselig har lov til at gifte sig. Jamen, for helvede – så må alt jo være tilladt! Hvorefter han skyder sin rædsomme kone og luddovne datter og med en issyl generobrer sin garage, hvor den handicappede svigermor alt for længe har snyltet på hans liv. Nu mangler han bare at anlægge overskæg ligesom Yosemite Sam og spise på Old Spaghetti Factory uden at betale, så er målet fuldt.

I mange af historierne tilhører hovedrollerne Sedaris ultraegoistiske forældre og de mange søskende, der konstant mobber hinanden for selv at få lidt opmærksomhed. Faren ringeagter sin fimsede søn, der er dårlig til sport og alt muligt andet vigtigt her i livet, og da den gamle tyran omsider begynder at interessere sig for David, er det, fordi han mener, sønnen vil have lige så meget glæde af en koloskopi (kikkertundersøgelse af tyktarmen), som han selv har haft.

Han sælger også varen godt, Sedaris Senior: ”Lægen fik mig til at tage bukserne af og bandt mig fast i en slags bundløs stol … Så tippede han den forover og stak, jeg overdriver ikke, en meterlang metalstang op i røven på mig!”

Sært nok ender det med, at sønnen overgiver sig, og han får en fest ud af at beskrive undersøgelsen i alle slibrige detaljer, ikke mindst det afsluttende ophold i ’pruttelokalet’, hvor den overskydende luft presses ud, mens alverden lytter på.

At referere fra en sjov bog, oven i købet en essaysamling, vil aldrig kunne yde forlægget retfærdighed. Men tro mig, der er meget at muntre sig over – især for læsere, der ynder respektløs, amerikansk humor. Der er også et par ligegyldige huller i osten, men hvad gør det, når resten lugter tilpas pirrende?

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter