0 kommentarer

Forbryder af Karin Slaughter

af d. 20. juni 2014
Info
 
Sideantal

493

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92639-93-6

Originaltitel

Criminal

 

For fans af Karin Slaughter er “Forbryder” et must. Her oprulles forhistorien til flere af de faste hovedpersoner i serien om de mange modbydelige mord i sydstatsmillionbyen Atlanta.

Kort fortalt er den flotte, hjertensgode, ordblinde FBI-agent Will Trent kæreste med den smukke børnelæge og tidligere retsmediciner Sara Linton. Wills barske chef Amanda og dennes pensionerede politiveninde Evelyn, der samtidig er mor til Wills kvindelige makker, har igennem bøgerne behandlet Will med en noget uforståelig blanding af isnende kulde og sødmefuld varme. I “Forbryder” får vi endelig baggrunden.

Bogen krydsklipper mellem nogle særdeles perverterede bortførsler og overgreb på unge, hvide narkoludere i 1975 og nogle nutidige overgreb, der minder alt for meget om dengang. I 1975 var Amanda og Evelyn purunge kriminalbetjente, der blev behandlet med ufattelig chauvinisme af deres mandlige kolleger. Men mod alle odds bed de sig fast i sagen om tre-fire forsvundne piger, der i det ydre lignede hinanden meget, alle tog hård narko og var i stald hos den brutale, sorte alfons, Juice.

I nutiden lander en lignende sag på Amandas bord. De mellemliggende år har forvandlet hende fra en genert, lidt famlende nikkedukke til en sand drage af en chef med stor autoritet og kompetence. Af uforklarlige årsager gør hun alskens krumspring for at holde sin dygtigste mand, Will, ude af efterforskningen. Hvorfor?

Afsnittene fra 1975, hvor Amanda og Evelyn må kæmpe mod både neandertal-agtige kolleger og en overordentlig fæl morder – oven i købet i Atlantas værste slumbebyggelse – er utroligt fængende. Karin Slaughter spidder tidsånden med de store bakkenbarter, groovy funkmusik og grasserende race- og kønsproblemer med fornem præcision.

Nutidsafsnittene går lidt mere i tomgang, og der bliver pludselig mange personer og situationer at holde styr på. Men mod slutningen, hvor begge handlinger spidser til og finder deres afslutning, bliver det som altid virkelig spændende.

Et lille tip: Hvis du først nu er parat til at hoppe ud i Karin Slaughters glimragende krimiunivers, bør du ikke starte med “Forbryder”. Du behøver ikke læse alle de tidligere bøger, men kan med fordel hoppe ind i forløberen til den aktuelle bog, nemlig “Dybt fald”, der også pirker i Amanda og Evelyns fortid.

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter