0 kommentarer

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

af d. 24. juli 2016
Info
 
Sideantal

429

Udgivet

2016

ISBN

9788711512142

 

En helt igennem storslået fortælling fra Merete Pryds Helle, og en af de bedste bøger jeg har læst meget længe.

Med udgangspunkt i sin egen familie begynder historien i Maries barndomshjem på Langeland i 1940’erne. Hjemmet er fattigt, Maries mor føder børn og bliver hele tiden tykkere og tykkere. Maries far ved man aldrig helt hvor man har, men øretæverne flyder i en lind strøm fra hans hænder. Marie gifter sig med Otto, og sammen flytter de til København. Det nævnes aldrig, men man har fornemmelsen af, at de har brug for at få Langeland ud af systemet. Maries liv med Otto lader efterhånden meget tilbage at ønske, og selv deres nybyggede parcelhus i en forstad til København, kan ændre på den sag.

“Folkets skønhed” er fortællingen om de kvinder, der gik forud for forfatteren. Det er fortællingen om små kår og forsøget på at rive sig fri, uden at det lykkes særlig godt. For der er jo så meget andet. “Folkets skønhed” handler om forfatterens mor og mormor. Den handler om at komme ud og tjene, inden man bliver konfirmeret, og om at blive voksen og alt det der følger med. Den handler om at stifte sin egen familie, og om skuffelserne og livet, der følger med.

Pryds Helle skriver helt fantastisk, og selvom det hverken er action og spænding, så man sidder nervøst på stolekanten, så er det nærvær og ægthed på et sådant plan, at bogen er meget svær at lægge fra sig. Beskrivelsen af Marie er enestående, og selvom jeg hverken er født under små kår på Langeland i 30’erne eller er kvinde, kan jeg i den grad føle hende og føle med hende. Pryds Helle giver liv til Maries smerte over alt det, der ikke blev til noget, og det i en grad, så man næsten selv bliver Marie.
Det er nok de færreste der slipper for skuffelser i livet, over de ting der ikke blev som man havde forestillet sig. Måske er det derfor, at det er så let at følge Marie, godt hjulpet på vej af Pryds Helles enkle og meget smukke sprog.

Jeg er glad for at det ikke er mig der har skrevet “Folkets skønhed”, for det bliver meget svært, grænsende til det umulige, at holde samme niveau fremover.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter