0 kommentarer

Fodspor på himlen af Einar Már Gudmundsson

af d. 14. februar 2006
Info
 
Sideantal

211

Udgivet

2001

ISBN

87-7456-572-9

Originaltitel

Fótspor á himnum

 

Det er næppe en overdrivelse at sige, at Einar Már Gudmundsson er et af Nordens største nulevende fortælletalenter. Salgstallene for hans bøger taler under alle omstændigheder sit tydelige sprog: mange her i Danmark synes godt om hans bøger.

I “Fodspor på himlen” fortæller Gudmundsson historien om jævne menneskers liv på Island i perioden omkring 1900-1940.

Bogens hovedpersoner er det fattige ægtepar Olaf og Gudny. På grund af fattigdom og arbejdsløshed kan de ikke forsørge deres 10 børn (to piger, otte drenge), og parret tvinges derfor til at sende alle børnene i pleje forskellige steder på Island – for det meste på bondegårde, hvor børnene skal arbejde som voksne mænd for at få mad på bordet og et sted at sove.

Børnene vokser op og får meget forskellige livshistorier, som vi i “Fodspor på himlen” stifter bekendtskab med. Vi møder bl.a. kæmpen Ragnar, der er kommunist og som under den spanske borgerkrig drager af sted for at slå Franco ihjel. Derudover hører man også om søsteren Sæunn, der dør tidligt da hun får tuberkulose.

Personerne i “Fodspor på himlen” bygger dels på personer i forfatterens egen familie, men også på historisk viden om, hvordan den jævne befolkning fra underklassen reelt levede i årene 1900-1940.

“Fodspor på himlen” er ikke kun historien om islandske menneskers liv – Gudmundsson inddrager også folketro og fantasi i bogen. Denne blanding af virkelighed og fiktion er spændende og gør bogen læseværdig. Derudover er bogen læseværdig fordi den giver godt indblik i hvordan livet så ud på Island, der i perioden 1900-1940 var præget af store forandringer.

Jeg synes “Fodspor på himlen” både er troværdig og spændende. Derudover er sproget forrygende godt – det er en læseværdig bog om håb, frygt og livet i al almindelighed, og jeg anbefaler bogen på det varmeste.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter