Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Universets engle af Einar Már Gudmundsson

af d. 12. december 2005
Info
 
Sideantal

221

Udgivet

2004

ISBN

87-7456-503-6

Originaltitel

Englar alheimsins

 

I 1995 modtog Einar Már Gudmundsson Nordisk Råds Litteraturpris for “Universets engle” – og det er fortjent. Selvom jeg har læst mange bøger er “Universets engle” stadig en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Derfor anbefaler jeg bogen til alle, der vil have en usædvanlig god læseoplevelse.

“Universets engle” foregår på Island. Bogens hovedperson er den skizofrene Paul, og han fortæller sin livshistorie fra han bliver født og frem til sin tragiske død i en alt for tidlig alder.

“Universets engle” er en fantastisk historie om en dreng, der vokser op på Island og har en almindelig barndom – han leger med de andre børn, som pubertetsknægt ryger han i smug, han forelsker sig – bliver sindssyg og indlagt på sindssygehospitalet Kleppur. Lige så stille og roligt breder mørket sig inde i hans hoved, og diverse væsener begynder at jage ham, og han begynder at se gamle venner som fjender.

Bogen er anbefalelsesværdig fordi den er skrevet i et utroligt smukt sprog, der bevæger en. Derudover anbefales bogen fordi den er overbevisende, spændende og rejser mange interessante spørgsmål, som man tænker over længe efter at man har læst bogen færdig. Bogen giver også et godt indblik i livet på Island, og bogen er en indirekte kritik af, hvordan psykisk syge behandles i systemet.

Bogens hovedpointe er, at selvom en person er psykisk syg, så er man stadig noget værd – faktisk er vi alle sammen noget værd, men vi har det bare sådan, at vi i Danmark og andre “rige” lande har det med at overse, at alle mennesker indeholder en værdi og at vi skal behandle hinanden med værdighed og respekt.

Læs bogen, og I vil medgive mig, at alle mennesker er noget værd. Som hovedpersonen i “Universets engle” siger: “Vi er alle lige for Gud, selv om vi skulle være syge. Vi er engle. Universets engle.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter