0 kommentarer

Fingeren i flammen af Astrid Saalbach

af d. 14. august 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

248

Udgivet

2005

ISBN

87-02-04268-1

 

Claire går meget op i sit udseende, makeup’en skal være perfekt, næsten som en maske, tøjet skal være helt rigtigt. Hele livet har hun fået beundring for sin skønhed, den ene mand efter den anden falder for hendes udseende. Men for Claire bliver skønheden et åg, ja næsten en forbandelse, en hindring for ægte venskab og kærlighed.

En rigtig veninde har hun egentlig aldrig haft, barndomsveninden Silje var misundelig på hende, og Claire holdt kun fast i hende, fordi hun nød at komme i et hjem med en normal familie.

Hendes konservatorielærer, Tobias, der er lykkelig gift med Randi, men samtidig er noget af en skørtejæger, der konstant har noget kørende med en af sine elever, har også været tiltrukket af hende:
“Kom igen til at tænke på det med Claire. På hvor betaget han havde været af hende. Som besat. Og hvor lidt hun betød for ham nu; ingenting, efter at have været i hans tanker hver time på dagen, hvert minut, da det var værst”

Stærkt opmuntret af veninden Camilla, har Claire anmeldt Tobias for forsøg på voldtægt. Men har faktisk fortrudt anklagen:
“Det var hendes egen skyld, hun havde opmuntret ham, vist, at hun godt kunne lide ham og følte sig tiltrukket af ham. Været indladende, som hun var det over for alle mænd, uanset hvem og hvad de var. Hun skyldte dem noget; sådan havde hun haft det, fra hun var gammel nok til at forstå, at hun med sit udseende var blevet begavet på en særlig måde.”

Det viser sig, at Camilla har sine egne grunde til at overtale Claire til at anmelde ham, og hun sørger for at puste til ilden: sagen ruller både på skolen og i pressen. Anklagen får store konsekvenser for såvel Tobias som Claire, ligesom flere anklager følger i kølvandet på den første, og trækker sygemeldinger og selvransagelse med sig på konservatoriet.

Saalbach skriver godt og medrivende. Ligesom i “Fordrivelsen” ændres et menneskes liv på et øjeblik – i denne bog Tobias, den lovende musiker, der mister karriere og ægteskab pga. en anklage, som måske, måske ikke, er falsk. Tilbageblik på Claires barndom og ungdom, gør, at man får et billede af, hvordan hun har udviklet sig til den person hun er. Bogens personer følges på skift, så man ikke kun ser tingene fra en side. Dialoger og det flydende sprog gør bogen let at læse, handlingen er spændende, man må bare vide hvordan det går bogens personer. En rigtig god bog – og en forfatter jeg skal læse mere af.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter