0 kommentarer

Iris og Ruby af Rosie Thomas

af d. 4. oktober 2008
Info
 
Sideantal

460

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7901-224-0

Originaltitel

Iris & Ruby (engelsk)

 

Ung kvinde mister både sit livs kærlighed og deres ufødte barn. Ung kvinde modnes til ensomhedssøgende, forbenet ældre kvinde, der aldrig opnår nærhed med den datter, hun senere i livet føder.
Datter vokser op hos sin far til en kærlighedshungrende, opmærksomhedssøgende, regelbundet og kontrollerende kvinde, der trives bedst i et hjem, hvor alt er korrekt og ordentligt.
Datter får selv datter, der udvikler sig til oprørsk, antiautoritær, piercet og sortmalet ung kvinde.
Datterdatter opsøger mormor, som hun aldrig har kendt, i mormors hjem i Kairo. Og frem vokser venskab og kærlighed.
Utroværdigt? Ja, en kende. For hvorfor i alverden skulle en gammel kvinde, der livet igennem er flygtet fra sin familie og har levet en hård, ensom tilværelse som læge i tredjeverdenslande, pludselig åbne sig for et barnebarn, som hun aldrig har kendt, endsige ønsket at kende?
Ikke desto mindre får Rosie Thomas en sød og god fortælling ud af mødet mellem barnebarn og mormor. Og som læser følger man interesseret med i de erindringsglimt, som mormoren præsenterer barnebarnet for, om livet i Kairo under anden verdenskrig, hvor mormor sammen med andre fra den allierede hær levede et glamourøst og intenst liv.
Sluttelig forenes mormor, datter og barnebarn i mormors egyptiske hjem, men gudskelov forfalder Rosie Thomas ikke til den helt store tårevædede forening. Jo, der grædes skam. Men der drysses også lidt salt i såret hist og pist, hvilket trods alt forlener fortællingen med et skær af troværdighed.
‘Iris & Ruby’ er ikke stor kunst, men udmærket underholdning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter