0 kommentarer

Falken fra Sparta af Conn Iggulden

af d. 10. december 2019
Info
 
Sideantal

391

Udgivet

2019

ISBN

9788763862660

Originaltitel

The falcon of Sparta, oversætter: Alis Friis Caspersen

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Falken fra Sparta er den sekstende bog Conn Iggulden der er udkommet på dansk. Conn Iggulden er kendt for sine historiske serier om Cæsar, Djengis Khan og Rosekrigene. Så Falken fra Sparta passer fint ind i samlingen.

Vi befinder os i det Persiske rige, kong Dareios ligger på sit dødsleje og Artaxerxes er den persiske konges ældste søn og arving. Artaxerxes har som dreng, af sin far, fået besked på at slå sin lille bror Kyros ihjel, den dag han over tager tronen. Men da Artaxerxes i 404 f.Kr. overtager kongedømmet fra sin far, lader han Kyros leve. En fejl der driver det persiske rige ud i en magtkamp om tronen, anført af Kyros og hans 100.000 græske lejesvende under ledelse af Xenofon. Overmagten er dog alt for stor, og de må kapitulere. Herefter starter tilbagetoget ud af det mægtige persiske rige og hjem til Grækenland.

Bogen slutter med et par sider historiske noter, der ridser kontekst for bogens handling op. Jeg synes det er en ret velskrevet bog, men jeg synes også den er meget langtrukken især i begyndelsen og man skal nok have en præference for oldtidskundskab og den tids krigsførsel, for at falde i svime. Efter endt læsning er man en del klogere på det persiske rige, og er man ikke i tvivl om hvordan de spartanske lejesoldater har haft det. Jeg er ret sikker på at Conn Iggulden har læst “The Anabasis of Cyrus” en oversættelse af Xenopfon, hvor han skriver om sine oplevelser under felttoget. Xenopfon var nemlig ikke bare hærfører, men også forfatter og mødte i sin ungdom Sokrates, som kom til at påvirke ham meget. Så har man historisk interesse, der går i retning af  slutningen på arkaisk tid, er det en rigtig god roman.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter