0 kommentarer

Fald af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

af d. 28. oktober 2014
Info
 
Sideantal

176

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-16324-7

 

Med “Fald” har Anne-Sophie Lunding-Sørensen skrevet det stik modsatte af en feel good-roman. Det aner man allerede fra det første kig på forsiden, hvor titlens fire bogstaver får sig en veritabel nedtur på en dystert udseende trappe. Det er helt klart ikke for sjov, det her.

Bogen indledes med en kortfattet note: “Jeg har brug for nogle dage for mig selv. Vær sød ikke at kontakte mig. Jeg ringer. Knus.”

– og så forlader Mette sin lægemand, sine tre skolesøgende børn og sit dejlige hjem i Aalborg. Med sig har hun en rygsæk, nogle hundrede kroner og en vag idé om at tage til hovedstaden. Væk fra “tyngden”, væk fra ansvaret som hustru og mor. Væk fra den ulmende depression, som den sidste tid har gjort livet ubærligt.

København kan jo lyde tilforladeligt nok. Især nu, hvor studenterne springer ud, og en tropisk varme ligger over landet. Men hvad hjælper det, når man har mørket med sig i bagagen?

Den pulveriserende storby bliver ikke nogen forløsning for Mette. På forbløffende kort tid går den pæne forstadsfrue i hundene. Hun har sex på et snusket hotelværelse med en afdanket musiker. Hun ryger joints med en hekselignende flaskesamler. Pengene slipper op. Byen og dens skæve eksistenser føles truende, og for at føje spot til skade indfinder den dårlige samvittighed sig. Hun har jo svigtet alt og alle.

Samme skamfulde følelse plager René, bogens anden hovedperson. Han har udsat sin fraskilte kone og teenagedatter for så fæle svigt, at han nu bor i en slags selvvalgt isolation i en charmeforladt lejlighed lige uden for København. Dagene går med at træne, spise den samme ensformige mad og passe jobbet som vagt på et SAS Radisson-hotel. For alt i verden gælder det om at bevare kontrollen.

Renés omhyggeligt opbyggede egounivers braser sammen med et brag, da datteren aflyser et længe planlagt møde. Med lynets hast falder han tilbage til gamle unoder og dårlige bekendtskaber, forude ligger et frit fald ned i det altopslugende mørke.

Bogen klipper kvikt frem og tilbage mellem Mette og René, der har vidt forskellige forudsætninger, men begge bevæger sig på afgrundens rand. Vil de møde hinanden – og vil det ændre noget som helst?

Anne-Sophie Lunding-Sørensen fremmaner et dystopisk Danmark. Foråret med de grønne bøgeblade og glade studenter drukner i strømme af sved, der i ét mindeværdigt tilfælde lugter af lort. Bare tæer giver væskende vabler, triste tanker afføder flere dage lange hovedpiner. Det er sortsyn med mørke solbriller.

“Fald er lækkert skrevet. Forfatteren er formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening, og så tager man naturligvis ikke let på sprog og stil. Hver en sætning er vendt og drejet, pudset og poleret. Af og til nipses der lidt rigeligt: “… hans slidte skjortekrave er flosset i kanten” – mens visse ordbilleder virker søgte, som når træningslokalet lugter af “mørk sved”. Men det er krusninger: Fire meget store stjerner blinker i mørket.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter