0 kommentarer

Den forheksede messingkugle af Mary Norton

af d. 12. februar 2010
Info
 
Sideantal

170

Udgivet

1979

ISBN

87-01-78261-4

Originaltitel

The Magic Bed-knob & Bonfires and Broomsticks

 

Mary Hortons børneklassiker om den forheksede seng, der kan flyve verden rundt og tilbage i tiden er lidt tør i starten. Det er en samlet udgave af børnebøgerne “The Magic Bed-knob” (1945) og “Bonfires and Broomsticks” (1947). Sproget afslører tydeligt, at bogen er gammel. De voksne tiltales Miss og Mr. Børnene er vældig høflige. Den voksne hovedperson, Miss Price, går i spadseredragter, og ordene er til tider gammeldags og vil sikkert virke mærkværdige på en ung læser. Kan man vænne sig til tonen, er der imidlertid en dejlig fortælling i vente om dengang hvor magi var noget hekse arbejdede med. Og dengang en heks var en gammel dame med en karakteristisk næse og en kost som primært transportmiddel.

De tre søskende Carey, Charles og Paul er sendt på landet sommeren over, mens deres mor arbejder hjemme i byen. Her møder de Miss Price, som i smug øver sig i at flyve på en kost. Desuden har hun en masse mærkelige ting stående i krukker og på hylder. Børnene opdager, at Miss Price er en heks og lover ikke at fortælle det til nogen mod at hun deler lidt trylleri med dem. Miss Price fortryller en messingkugle, som sidder som pynt for enden af lille Pauls seng. Fra da af, kan de flyve i sengen, med Paul ved roret. De ender blandt andet i fængsel og på en sydhavsø omgivet af kannibaler. Efter sommeren er de tilbage i London til deres normale liv og de snakker sjældent om deres tid i en flyvende seng. Men så en dag opdager de en annonce i avisen: Miss Price søger børn, der vil bo i hendes hus sommeren over. Og så begynder eventyret igen.

Bogen er ganske tiltalende. Dens stilfærdige magi er ikke noget match til dagens fantasy i f.eks. Harry Potter bøgerne, og til tider virker det direkte irriterende, fordi der holdes igen med magien. Til gengæld kommer det nærmest til at virke helt realistisk, at der findes folk, der kan trylle, fordi magien er så neddæmpet og der hele tiden er stor chance for at begå fejl under trylleriet.

Filmatiseret i 1971 med Angela Lansbury som Miss Price.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter