0 kommentarer

Faith af Mich Vraa

af d. 26. august 2018
Info
 
Sideantal

472

Udgivet

2018

ISBN

978-87-11-90184-7

Originaltitel

Faith

Udgave

1. udgave

 

Mich Vraas tredje og afsluttende roman om forholdene på De Vestindiske Øer såvel før som under og efter det tidspunkt, hvor Danmark solgte øerne til Amerika i 1917. Igen en storslået og spændende roman – på sine sider en hel lille krimi – en bog jeg trygt kan anbefale til de lange vinteraftener.

Efter min første gennemlæsning af ”Faith” måtte jeg ty tilbage til genlæsning af de to foregående romaner – Haabet og Peters kærlighed. Ikke fordi Faith var kompliceret, men ene og alene fordi den var så god, at jeg måtte have det hele med på en gang. Forfatteren springer ofte i tiderne, og mange episoder følges op på et senere tidspunkt.

Bogens hovedperson Faith er hverken sort eller hvid – hun er mulat. Hun er hverken dansk eller amerikansk, hun er kreol. Bogen følger Faith fra marts 1917 til december 1917, hvor hun er 24 år, men indimellem kommer vi tilbage til faderen Carl, som også er opvokset på øerne, men som hele sit liv har følt en skam over at være en af Peter von Scholtens efterkommere, og han har derfor ikke på noget tidspunkt informeret sin datter om dette forhold. Carl er vokset op på Solitude sammen med mor Maria. Barndommen tilbringes også i selskab med vennen Fernand som bor i Paris i sit voksenliv, og som bliver en stor kunstkender og samler i modsætning til Carl som bliver en fremragende fotograf – et erhverv som Faith arver efter sin far. Vi indføres i bogen i den tids fotografiske teknikker med fremkaldning, mørkekammer, fixér, eksponeringstider m.m. og hører, at fremtiden for billeder i aviser også ser lys ud.

Faith har arvet ”Solitude” – et stort hus på øens bedste top, men har aldrig tidligere hørt om huset. Da øerne er blevet overtaget af amerikanerne, vækkes disses iver efter at omdanne øerne til et turistland, og en rig amerikaner ønsker at erhverve Solitude – som dog ikke er til salg. Da den amerikanske køber erfarer dette, bruger han metoder til erhvervelse hvis gengivelse fører til den omtalte lille krimi. I hvert fald er denne seance beskrevet ret intenst.

Bogen fortæller også meget historie, bl.a. om Herrnhuternes ankomst til øerne, som de ønsker at kristne. De bringer deres religion med sig og ønsker at påvirke negerslaverne som ellers har den tro, at de, når de dør, vender hjem til Afrika igen, hvorfor de ikke tager så stor afstand fra døden. Beskrivelsen af slavernes forhold er også i denne bog så tragisk læsning, at man ofte må tænke, at det ikke har været muligt, men det har det, og specielt Carls tilstedeværelse på St. Croix under slaveoprøret i 1878 – og hans fotografiske dokumentation er tankevækkende.

Vi hører om de skiftende generalguvernører – mange af dem temmelig uduelige og herskersyge, og bogen har således rigtig mange facetter, og jeg vil mene, at man får et rigtig godt indblik i forholdene på de tidligere danske besiddelser – måske ikke med en efterfølgende god smag i munden – MEN en super-bog i et godt sprog, vekslende tider og episoder som alle hænger godt sammen. Konklusion: En rigtig god bog!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter