0 kommentarer

Hvad skal vi med al den skønhed? Efterårsdigt af Rasmus Nikolajsen

af d. 26. september 2018
Info
 
Sideantal

64

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5343-9

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Selvom digteren Rasmus Nikolajsen med denne bog har skrevet 9 bøger kan jeg kun prale af, at have læst en af hans bøger, nemlig digtsamlingen ”Tilbage til unaturen”, der udkom i 2016. Det var en meget fin digtsamling, som gav mig lyst til at læse flere af forfatterens værker.

Nu har forfatteren udgivet endnu en bog med titlen ”Hvad skal vi med al den skønhed”, som i virkeligheden er et langt digt udgivet i bogforum. En ganske kort bog på 64 sider, men ikke desto mindre en bog, som indeholder fortrinlig litteratur.

Digtet i bogen beskrives som et efterårsdigt, et digt, som er skrevet mens bladende falder af træerne en efterårsdag. Det er en rammende beskrivelse, men alligevel en slags underdrivelse, for titlen fortæller ikke noget om hvor godt et digt der rent faktisk er tale om.

Rasmus Nikolajsen formår at beskrive efteråret og de stemninger, der kan ramme en mens man står op hjemme sin lejlighed og ser på kæresten, der lige er stået op eller den følelse forfatteren får da han får at vide, at en ven er død efter at have begået selvmord ved at hoppe ud af et vindue i en høj bygning med lejligheder. Herudover er der også fine beskrivelser af blade i efterårets farvenuancer, der falder af træerne og af de tanker dette sætter i gang hos forfatteren.

”Hvad skal vi med al den skønhed” er en meget fin, smuk og stemningsfuld bog, som denne anmelder virkelig godt kunne lide. Rasmus Nikolajsen kan noget med sproget og stemninger, som jeg ikke mindes at have set hos andre forfattere. Det er en eftertænksom bog om at sammenligne sig med andre mennesker – og om hvorfor vi dog ikke bare holder op med et og bare nøjes med at være til her i verden.

Der er også noget genkendeligt i digtet: ønsket om at få børn, om at sætte sig et aftryk her i verden så ens tilstedeværelse her på jorden ikke ender med at være aldeles ligegyldig.

Der er på alle leder og kanter tale om en læseoplevelse, der hæver sig over gennemsnittet. Digtet er vedkommende, relevant og meget velskrevet og derfor får bogen 4 store stjerner med på vejen af denne begejstrede anmelder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter