0 kommentarer

Fællesspisning af Marianne Jørgensen

af d. 3. december 2011
Info
 
Sideantal

171

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7070-256-0

 

Sidste år læste jeg med stor fornøjelse Bent Vinn Nielsens roman “Et liv i almindelighed” om den lidt knarvorne Skat Enevoldsen og hans liv. Lidt af den samme stemning dukker op i Marianne Jørgensens novellesamling “Fællesspisning”, der udspiller sig i de små samfund langs fjorden, hvor man stadig kommer hinanden ved.

I de 16 noveller kommer vi vidt omkring, lige fra brødrene der stadig bor på den fædrene gård og aldrig giftede sig; over snestormen som pludselig sætter hverdagen i et nyt lys; til et væddemål der tiltrækker folk fra nær og fjern og ender som en nyhed i lokal-tv.

Her er ikke voldsomme dramaer eller højtråbende følelser. Marianne Jørgensen fortæller lavmælt men med stort lune. Hun er en skarp iagttager, der får de små detaljers betydning frem, og med få ord rammer store følelser, f.eks. i novellen “Konfirmation” hvor slutningen pludselig giver hele historien en helt anden betydning.

Personerne træder levende frem på siderne, og selvom vi kan smile af dem, er det tydeligt, at forfatteren har sympati for dem – også når de ind i mellem udtrykker sig lidt kluntet.

En dejlig novellesamling om mennesker og hverdagen som vi kender den – også selvom vi ikke lige bor langs fjorden.

Marianne Jørgensen har tidligere skrevet både børnebøger og romaner, bl.a. “Bondefanget” der udkom i 2010.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter