0 kommentarer

Et godt menneske af Dean Koontz

af d. 24. september 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

239

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7714-910-8

Originaltitel

The good guy

 

Tim er murer. Han er 30 år og 1.90 høj. Og så gemmer han på mange hemmeligheder. Hemmeligheder han viser sig at få brug for, da han krydser veje med lejemorderen Krait. Krait ejer ingen moralske skrupler. Han ser sig selv som universets hersker, mørkets fyrste. Han nyder at myrde og voldtage, og hvis begge dele kræves ved ét offer, er hans dag reddet.

Jeg er vild med Dean Koontz’ bøger. Hans karakterer er ganske vist noget unuancerede og enten rent gode eller totalt onde. Men i karakteristikken af dem har Dean Koontz det med at indsnige spydige karakteristikker af samfundet og tidsånden omkring dem. Således er Krait på jagt efter informationer om Tim og midler til at tage livet af denne:

“Hvis der var en vagtmand i parkeringshuset, befandt han sig i øjeblikket på en anden etage. Mere sandsynligt var det at hotellet benyttede sig af overvågningskameraer som Krait allerede havde set adskillige af.

Kameraerne slog ham ikke ud af den. Elektroniske billeder kunne gå tabt, systemer kunne gå ned.

I en verden som dagligt fjernede sig stadig mere fra sandheden, accepterede flere og flere det virtuelle frem for det virkelige, og alt, hvad der var virtuelt, var også let at lave om på.

På samme måde bekymrede han sig aldrig om fingeraftryk eller dna. Det var ikke andet end aftryk, forstnævnte afsat i hudfedt, sidstnævnte indeholdt i strukturen i et makronmolekyle.

Der skal eksperter til for at afkode mønstrene og bedømme deres værdi som bevismateriale. Der fandtes utallige former for pres som kunne få en ekspert til bevidst at fejlfortolke et aftryk eller måske endda ændre det. Amerikanerne havde en rørende tiltro til såkaldte eksperter.”

For mig ligger det fascinerende i Koontz’ bøger således sjælden i plottet, og det er da heller ikke tilfældet her. Det gode vinder altid. Men det gør bare ikke noget, og da slet ikke, når man gang på gang kan finde samfundsbilleder som det ovenstående.

Hvis du har lyst til en letlæst, humoristisk fortalt kamp mellem det gode og det onde kan jeg varmt anbefale Et godt menneske.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter