0 kommentarer

Et andet liv af Per Olov Enquist

af d. 29. juni 2009
Info
 
Sideantal

492

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-0925-2

Originaltitel

Ett annat liv

 

70 år – for Grundtvig var det for en del generationer siden “støvets år” – med udsigt til livets snarlige afslutning. For Enquist synes 70 og årene umiddelbart efter at være “modets år”, modet til at se på sit regnebræt og til at trække de lange, sammenhængende linjer; selvafslørende, men ikke flæbende selvudleverende. Redskabet til distance til hovedpersonen i denne selvbiografi/dokumentariske roman er, at fortælleren konsekvent er 3. singularis, “han”.

Bogen er inddelt i 3 dele, Uskyld – om barndom, Et stærkt oplyst sted – om ungdom og voksenliv, og Ind i mørket – om tiden i Danmark, hvor alkoholafgrunden rykker stadig tættere på.
Lykkeligvis anfører livsskildringen s. 488:
”Februar 1990. Der er gået atten år siden.
Siden dengang har han ikke drukket en dråbe spiritus.”
Tiden derefter er ikke beskrevet.

Barndommen i det nordligste Sverige er på én måde tryg for drengen, der ikke kender til legekammerater i de tidlige år, men derimod er fortrolig med og tryg i den omgivende natur.
Men traumatiske begivenheder bundfældes i et sensibelt barnesind. Faderen dør, inden Enquist fylder et år; moderen, den stærkt religiøse folkeskolelærerinde, kan dermed ikke modsiges i den næsten mytiske forherligelse af faderen.
Den førstefødte søn døde et minut efter fødslen. To år efter fødes Enquist og han, erstatningsbarnet, får den førstefødtes, dødebroderens, navn s. 24:
”…Han har svært ved at forstå hvem der er hvem. Han opfatter det som uklart, lidt mistænkeligt. Kunne det altså forholde sig sådan, at han i virkeligheden var den døde i kisten…”
Og religionen – mere et åg end en glæde. Moderen kræver s. 29:
”…Hver lørdag, når han går i seng, skal han bekende en synd han har begået i løbet af ugen, og have Jesu forladelse. Det har de besluttet i fællesskab… men beslutningen … forårsager stor frygt hos ham.”
Så drengen må bruge energi og opfinde en tilstrækkelig stor synd, altså må han lyve for at få forladelse!

Bogen leverer med denne baggrund en fremragende fortolkning af livsvilkårs betingelser.
Læs den!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter