0 kommentarer

Et stykke af tiden af Benn Q. Holm

af d. 25. august 2021
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

351

Udgivet

2021

ISBN

978-87-7239-041-3

Originaltitel

Et stykke af tiden

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

En af landets mest erfarne og etablerede forfattere hedder Benn Q. Holm og han har skrevet en længere række af romaner, blandt andet nyklassikeren “Hafnia punk” fra 1998 og murstensromanen “Album”, der også er blevet filmatiseret, eller rettere filmatiseret som en serie vist i TV.

Nu er Q. Holm nedkommet med en ny roman, der hedder “Et stykke af tiden”.

Bogen foregår i Berlin i årene 1976 og 1977, hvor den unge canadiske studerende Ben Wilminton tilbringer et års studier i arkitektur i Vestberlin. Vestberlin da bogen foregår i årene, hvor Berlinmuren stadig har splittet byen i to dele og hvor hvor borgerne i øst lever i diktatur og de heldige kartofler i vest lever i det kapitalistiske og frie samfund.

Ben bor i begyndelsen på et lille kollegiehummer, hvor han ikke trives blandt venstreorienterede furier og generte unge kvinder, som er uimponerede af hans charme.

Studierne gøres der ikke meget ved da universitetet i perioder er lukket ned på grund af berufsverbot.

I stedet bruger Ben tiden på at udforske byen, hvor bl.a. David Bowie er i gang med at indspille et nyt album. Ben er endog så heldig at se Bowie i gadebilledet, denne kunstner, hvis aura var lige så massiv som hans talent.

Via studiet møder Ben den flamboyante studerende Florian Daxer og han ender med at flytte fra skod-kollegiet til det pensionat, som Florians mor ejer og bestyrer – Pension Daxer. Ved at flytte ind involveres Ben i familien Daxers hverdag og finder bl.a. ud af at moderen nok virker som en tavs kvinde, men at familien har skeletter i skabet når det handler om anden verdenskrig.

Året i Berlin byder også på kærlighed. Ben falder pladask for en ung, tysk kvinde, som han indleder et passioneret forhold til selvom de begge ved at forholdet har en udløbsdato – nemlig den dag flyet letter og flyver Ben tilbage til sin velhavende, men måske også let dysfunktionelle familie.

“Et stykke af tiden” er et fint storbyportræt af en by, der siden murens fald har ændret sig en del – og så alligevel ikke. Samtidig er det også en kærlighedsroman og et indblik i en tid, der for den yngre generation må forekomme, at ligge meget langt væk.

Bogen er i virkeligheden en indtagende læseoplevelse, en bog jeg tror bliver en nyklassiker, et fremragende storbyportræt og tidstypisk billede, der tegnes i denne bog. Virkelig fremragende, faktisk.

Fine personportrætter og en helt igennem flydende og sammenhængende fortælling, som Holm har bedrevet.

En stemningsfuld bog, der i den grad er værd at læse.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter