0 kommentarer

Enten – Eller af Søren Kierkegaard

af d. 6. maj 2004
Info
 
Sideantal

734

Udgivet

1996

ISBN

8700217867

 

Enten-Eller er en bog med mange ord. Men en bog der på trods af sin størrelse formår at gøre stoffet relevant og kompakt, og Kierkegaard er kompakt. Hvis man gider give sig tid til at fordybe sig i dette utrolige menneske, vil man opdage en dybde i hans forfatterskab som sjældent er set før og efter ham. I Enten-eller lægger Kierkegaard grundstenen til sin stadieteori og beskriver de to første livsholdninger: den æstetiske (bind 1), og den etiske (bind 2).

Kierkegaard beviser overfor læseren at han er i besiddelse af en fænomenal analyseevne, og et digterisk talent som mange gange kommer til udryk for eksempel i ”Forførerens dagbog”. Han har en evne til at beskrive og forklare almene menneskelige forhold. Han har dermed også relevans for os i dag. Han er en stor filosof og tænker, og mange ville kunne lære meget af ham.

Kierkegaard betager stadig, næsten 150 år efter sin død. Han kan være uanstændig svær at forstå, men skriver til hin enkelte, for at indikere at det er skrevet for enhver. Han sætter nogle tanker i gang hos sin læser, som har relevans for vores eksistens. Han prøver at hjælpe med de store spørgsmål, og han er ikke sådan lige at glemme. Kierkegaard kunne have sagt det samme, som Nietzsche sagde til Georg Brandes: “Efter at du havde opdaget mig, var det intet kunststykke at finde mig: vanskeligheden er nu den at miste mig.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter