0 kommentarer

En tiger for en engel af Anne B. Ragde

af d. 11. maj 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

261

Udgivet

2011

ISBN

978-87-638-2005-9

Originaltitel

Hvem sviktet Lotte?

 

Lotte er 8 år. Hver sommer tilbringer hun 8 uger hos farmor, farfar og onkel, som bor på landet i Perlevik i Norge. Lotte har glædet sig så meget til at komme på sommerferie. Her lever hun, hun er med i livet på landet, kender dyrene i stalden, duftene i marken, hunden Betsi – her foregår alting roligt og stille, ingen skændes eller råber ad hinanden, og Lotte elsker det – livet på landet, hvor alting er som det plejer at være, hendes eget krus til køernes kolde mælk, turene sammen med farfar op til fårene med salt – og farmors ro og tryghed, farmors store varme krop i de stivede forklæder.

For hjemme i Trondheim er alting ikke som det plejer. Lottes far og mor skal skilles, far er flyttet – og Lotte bliver brugt i kampen mellem de to. Moren vil ikke lade faren se Lotte, i en pseudoomsorg for barnet nægter hun ham kontakt med Lotte – mor græder, beklager sig til naboen, mens Lotte hører på – og Lotte føler sig skyldig, når hun glæder sig til at komme på ferie, mens moren går rundt og er ked af det.

“Mor var trist, kunne hun se. Lotte gik bag ved hende. På den måde kunne hun også være sikker på, at mor ikke opdagede, hvor glad hun var. Det kunne jo godt ske, at et lille smil et hviskende svar til mågerne undslap hende. Det var bedst, hvis mor ikke så det..”

Faren har travlt med sin nye kone og hendes 2 børn, der er ikke længere tid til vandreture i naturen, som var noget af det han og Lotte nød at gøre sammen, da de endnu var en familie. Og faren svigter Lotte på det groveste.

Det er en rørende og dejlig fortalt historie, om forældre der svigter, glemmer barnets behov og kun tænker på sig selv. Barnet, der får ondt i maven, bliver ekstremt lydhør over for stemninger, kropssprog og tonefald, prøver at tækkes begge forældre, og samtidig er bange for at også farmor og farfar skal vælge hende fra. Hun har mareridt om onde dyr der lurer på værelset om natten, også selv om hun er i de trygge omgivelser på Perlevik.

“De lister bare rundt langs væggene i snerrende buer, lister på fløjlsbløde poter med sænkede snuder og hovederne trukket ned mellem skuldrene. Snuderne glimter fugtigt i buldermørket. Hun kan lugte dem: vejrtrækningen, den ramme stank fra de tykke pelse.”

En meget troværdigt fortalt, rørende beskrivelse om forældre, der svigter deres ansvar, set gennem den 8-årige Lottes øjne. Sprogligt løfter den sig op, den er i høj grad velskrevet, og formår at formidle Lottes tanker, følelser og handlinger med ord, der flyder så let og aldrig bliver knudret.

Man kan næsten dufte græsset, mærke de stikkende stubbe, fornemme lugten af dyrene i stalden og smage den kolde mælk. Det er en bog så fyldt med beskrivelser, at der dannes masser af billeder på nethinden, når man læser. En fortælling fra en tid, hvor skilsmisser ikke var hverdagskost.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter