0 kommentarer

En ny tid af Ida Jessen

af d. 24. februar 2016
Info
 
Sideantal

209

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-17288-1

 

Den unge nyuddannede lærerinde, frøken Høy, kommer i 1904 fra Midtfyn til Thyregod vest for Vejle. Her skal hun drive en friskole. Romanen “En ny tid”, er hendes dagbog. Den begynder da hendes mand, den lokale læge, ligger for døden, og den følger hende i årene efter, hvor hun skal lære at være enke.

Romanen består af en lang række kortere eller længere afsnit, der er medvirkende til at få historien til at virke ægte. Som læser føler jeg virkelig, at jeg sidder og læser en andens dagbog. At den springer lidt frem og tilbage i tiden, fra det der sker nu, til det der er gået forud, fungerer rigtig godt. For det er sådan det er. Vi tænker lidt på det ene, og lidt på det andet, og en dagbog gengiver netop dette.

Selv om Thyregod, langt ude på heden, ikke ligefrem er verdens centrum, følger man dog med de mange fremskridt der sker i begyndelsen af det nittende århundrede. Men man gør det så tilpas langsomt, at man ikke mister sig selv undervejs. Ida Jessen beskriver et til tider hårdt og slidsomt liv, men også de mange små glæder der er i det, og i det at være en del af et lille samfund. Man er aldrig helt alene, og der er altid en hjælpende hånd i kulissen.

At Ida Jessen skriver blændende, er vel efterhånden noget vi bare ved. “En ny tid” er mit første bekendtskab med hendes levende pen, og det bliver ikke det sidste. For selv om ordene og historien er enkle og uden de helt store krummelurer, så rummer de alligevel rigtig meget. Nogle forfattere går så meget i selvsving over egne evner, at de skriver deres tekster sønder og sammen. Ikke Ida Jessen. Hun har styr på sit håndværk, og kan med få ord lade mig møde frøken Høy/Fru Bakke, og lade mig lære hende at kende lige så godt som hun kender sig selv. Ja, måske endda bedre. “En ny tid” er rolig, langsom, og meget dyb. For mig, der er opvokset på Midtfyn, og har været buschauffør i Vejle, Give og Thyregod, var romanen en helt særlig oplevelse. Jeg kunne hele tiden se det hele for mig. For selv om det er en roman, og meget af det er opdigtet, så er heden omkring Thyregod og Vester der stadig, og Ryslinges bøgetræer står endnu.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter