0 kommentarer

En halv gul sol af Chimamanda Ngozi Adichie

af d. 26. november 2011
Info
 
Sideantal

495

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05343-2

Originaltitel

Half of a Yellow Sun

 

Dette var første gang jeg har forsøgt mig med et stykke afrikansk litteratur. For mig var det en mulighed for at dykke ned i en del af verdenshistorien, som jeg kun havde at meget perifert kendskab til.
Man har hørt endeløse historier om borgerkrig, onde diktatorer, fattigdom og anden elendighed fra denne del af verden, men tit og ofte er det med en vis distance at vi oplever disse hændelser, da det foregår i en verden så fremmed fra vores egen. Med denne roman kom jeg et lille skridt tættere på forståelsen af det Nigerianske folks historie.

Roman foregår i årene op til og under Biafrakrigen i 1960’erne. De centrale hovedpersoner i fortællingen er tvillingesøstrene Olanna og Kainene fra en velstående familie i det for nyligt selvstændige Nigeria. De er begge af Igbo (eller Ibo) stammen, som er i uoverensstemmelse med en lang række af Nigerias resterende stammer.
Efter et kupforsøg i den Nigerianske regering dannes den nye selvstændige republik Biafra, som når at eksistere i næsten 3 år fra 1967 – 1970.

For mig gav bogen et rigtigt godt indblik i livet under en afrikansk borgerkrig set gennem en række forskellige øjne. Vi følger både de der støtter aktivt op om kampen for selvstændighed, og de som bare følger trop i begivenhedernes udvikling. Vi får både lov at se og føle hvad krigen gør ved de højtstående i samfundet, som pludselig må se sig selv kæmpe for at få brød på bordet. Og samtidig følger vi også tjenestedrengen Ugwu der kommer fra en lille landsby helt uden forhold til den borgerkrig de bliver en del af, og til at han med gevær i hånd skal forsvare sit folk.

Denne roman var for mig ikke den helt store sproglige oplevelse. Den beskriver begivenhedernes gang nøgternt, og uden den store lyrik, men historien er alligevel så medrivende at jeg tærskede siderne igennem.

Et godt indblik i Nigeriansk historie og en borgerkrigs påvirkning af forskellige samfundsgrupper.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter