0 kommentarer

En fortælling om kærlighed og mørke af Amos Oz

af d. 5. oktober 2006
Info
 
Sideantal

632

Udgivet

2005

ISBN

87-02-02105-6

Originaltitel

Sippur al ahava ve-hoshekh

 

Denne uortodokse judæer formår at bibringe læseren en overflod af visdom og en indsigt i og forståelse af jødernes historie.

Slangen i Edens Have narrede Eva til at plukke æblet fra Kundskabens Træ som i virkeligheden var Ondskabens Træ. Måske derfor de evindelige jødeforfølgelser, pogromer og Holocaust.
Eller har det noget med Judas Iskariot at gøre?

Amos Oz er en forbløffende belæst mand, – til tider så træt af læsning, at han foretrækker selv at være en bog. Levende væsener kan brændes og ophøre med at eksistere. Også en bog kan brændes, men enkelte eksemplarer vil nok overleve et eller andet sted i verden.

Forældrene nåede i tide at flygte fra pogromer i Rusland og Litauen til Palæstina, før Stalin og Hitler kunne nå at lade dem lide den samme skæbne som mange familiemedlemmer: At blive plaffet nøgne ned i en massegrav, de selv var blevet tvunget til at grave. Amos Oz blev således andengenerationsindvandrer i Jerusalem, og han oplevede som dreng dannelsen af staten Israel. Han var uundgåeligt påvirket af den angst og de traumer, forældrene havde bragt med sig, men han ville se fremad, ikke tilbage.

Forud for afstemningen i FN om deling af Palæstina mellem jøderne og araberne, spåede Amos og hans forældre, at f.eks. lande som Danmark og Holland, der på nært hold havde oplevet Holocaust, ville stemme for. Det gjorde de, og afstemningsresultatet blev en sejr for jøderne. Staten Israel blev født.

Amos Oz havde en drøm om, at jøderne hurtigt ville udgøre flertallet i Palæstina, så man kunne vise verden, hvordan mindretal skal behandles. Jøderne ville behandle det nye mindretal (araberne) retfærdigt, rimeligt og gavmildt. Ville dele alt med dem. Han kæmper fortsat for at gøre sin drøm til virkelighed.

Dette intelligente menneske synes at være garant for mod, anstændighed, tolerance og kærlighed i alle livets forhold, selv når mørket synes uigennemtrængeligt.
Med rette identificerer han sig selv med den modige dreng i ”Keiserens nye Klæder”.

Om at skrive romaner siger han: “at skrive en roman er lidt som at forsøge at bygge Edoms Bjerge af LEGO-klodser”.

“En fortælling om kærlighed og mørke” er langtfra klodset. Den er så rig på fine og morsomme iagttagelser, (som jeg dog ikke vil røbe her).

Men mit eksemplar af bogen vil jeg om muligt sikre udødelighed.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter