0 kommentarer

En flygtende hest af Martin Walser

af d. 10. februar 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

111

Udgivet

1982

ISBN

87-583-0104-6

Originaltitel

Ein fliehendes Pferd

Udgave

1.udgave

 

Et småborgerligt tysk par i 40erne holder ferie ved Bodensee for 11. år i træk. Sabine kan lide at sidde og se på de andre mennesker myldre forbi ved promenaden, mens Helmut hellere ville sidde hjemme i ferieboligen med Kierkegårds dagbøger. Han hader som udgangspunkt andre mennesker; men elsker at blive misforstået af dem.

Pludselig standser en ung kvinde og mand op ved bordet. Det viser sig at de to mænd er gamle skolekammerater, der ikke har set hinanden i over tyve år. Bogen handler om mødet mellem den borgerlige, bitre, socialt set paranoide Helmut og den miljøbevidste, udadvendte, og tilsyneladende frelste fantast Klaus Buch.

Helmut vil bare have fred, glemme alt om sin fortid og frem for alt undgå unødig kontakt med mennesker i det hele taget. Men Klaus insisterer og får rusket lidt op i Helmuts sørgelige verden, når de to par de næste dage spiser, sejler eller tager på vandretur sammen.

Vi har “livsnyderne”, Helmut og Sabine, der ryger og drikker rødvin – mest for at dulme nerverne – og økologerne, Klaus og Helene, der dyrker deres afholdenhed – mest for at have en mening livet. Fra starten er det klart, at der er noget helt galt. Eller også vil det ende helt galt? Noget grimt og mørkt gemmer sig under overfladen.

Det er hovedpersonen Helmuts deprimerende tanker og den trykkende stemning i bogen, der giver bogen den sidste stjerne. Det er måske ikke en fantastisk bog, men den forløsende afslutning er det hele værd.

Luk en flaske rødvin op og se at komme i gang.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter