0 kommentarer

Høstens engle af Alden Bell

af d. 14. juli 2015
Info
 
Sideantal

251

Udgivet

2012

ISBN

978-87-991622-6-0

Originaltitel

The reapers are the angels

 
”Høstens engle” er sådan en lille perle af en bog, som man så let overser, hvis det ikke lige var fordi man synes godt om Forlaget Iris på Facebook, og bogen i anledning af Halloween var på tilbud. Forlaget Iris har før givet mig en læseoplevelse ud over det sædvanlige med ”Eksperten”, og uden at vide noget om det, så ser det ud til at forlaget har specialiseret sig i at finde diamanter, som de store forlag har overset, og tak for det.

Bogen er en postapokalyptisk fortælling med zombier, og så er jeg solgt. Ikke pga. zombierne, udover at se ‘The walking dead’ på TV har jeg ikke meget kendskab til de stakler, der rejser sig fra graven for at søge føde resten af deres levetid. Det er snarere det postapokalyptiske aspekt der altid har tiltrukket mig, måske synes jeg selv, at verden trænger til en ny syndflod eller lignende? Bogen lægger sig tæt op af McCarthy’s ”Vejen” i skrivestil: der er ingen apostroffer eller bindestreger, der markerer, at der bliver talt, så man må holde koncentrationen, for at se forskel på tanker og tale, og det skærper altså læseoplevelsen.

Bogen handler om pigen Temple, der bor i et fyrtårn i nærheden af Florida. Hun er kun 15 og må klare sig alene i en verden, der de sidste 25 år har været ramt af zombier. Hun bor trygt og godt på øen, men snart finder væsnerne vej til hendes paradis, og hun må begiver sig ud på en tur gennem USA. Her oplever hun mange grumme ting, finder nye venner og får især én uhyggelig fjende, der jagter hende.

Det mest bemærkelsesværdige i bogen er sproget. Der er så mange fine metaforer og beskrivelser, der står som en stærk kontrast til den triste verden, som historien foregår i: “…og solen kommer frem og sender lange klare stråler, der er så skarpe, at det ser ud, som om man kan rutsje ned af dem.” Der er også mange filosofiske betragtninger, især fra pigen, men også fra andre, der prøver at forstå deres situation, som især for pigen er lidt speciel, da hun er født ind i den nye verden og aldrig har kendt til andet. Den er heller ikke uden humor, især Temple kommer med mange sjove kommentarer, der dog også kan virke en anelse malplacerede ind i mellem.

Alden Bell er et pseudonym for Joshua Gaylord, der har skrevet tre andre bøger, hvoraf den ene er en fortsættelse/forhistorie til ‘Høstens engle’, der gerne skulle udkomme på dansk 2015.

Det er længe siden, jeg har læst så fin en bog om en verden, der er gået under. Den hører til blandt giganter som ”Vejen” og Justin Cronins fabelagtige ”Den første”. Den har da også modtaget fine priser og nomineringer, bl.a. en Phillip K. Dick Award. Læs den hvis du trænger til noget andet, eller bare gerne vil overraskes rent sprogmæssigt. Man skal ikke lade sig skræmme af, at der er zombier og andet unaturligt i bogen, hvor mange krimier og spændingsbøger har man ikke lige læst, der er lige så urealistiske som en zombie ved fordøren!!??

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter