0 kommentarer

Ejnar Mikkelsen – en biografi af Kurt L. Frederiksen

af d. 21. juli 2015
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-17407-6

Originaltitel

Ejnar Mikkelsen - en biografi

 

Sober, veldokumenteret og lidt tør biografi om den danske polarforsker Ejnar Mikkelsen (1880-1971).

Jeg har tidligere læst bøger om polarforskere, og har været fascineret af deres oplevelser, lidelser og ufattelige vilje, så jeg havde store forventninger til Kurt L. Frederiksens biografi om Ejnar Mikkelsen. Måske derfor var jeg i begyndelsen lidt skuffet over bogen, som umiddelbart virkede lidt tør.

Kurt L. Frederiksen skrevet en biografi, som beskæftiger sig med hele Ejnar Mikkelsens liv, og som dermed i høj grad også tegner et billede af den politiske udvikling Grønland og i særlig grad Østgrønland gennemgik i Ejnar Mikkelsens levetid. Her lefles ikke for de sensationslystne med beskrivelser af de lidelser Ejnar Mikkelsen og Iver P. Iversen gennemgik under deres ufrivillige 3-årige ophold i den nordøstgrønlandske ødemark. Her fortælles kronologisk og med mange referencer, detaljeret og sobert.

Frederiksen beskriver en ung Ejnar, der ikke brød sig om skolen og hurtigt kom ud at sejle. Ad tilfældets veje kom han til Østgrønland, som han tabte sit hjerte til, og som han resten af livet havde som mission at hjælpe og understøtte, uanset hvilke andre retninger livet ellers tog.

Og Ejnar Mikkelsen havde et begivenhedsrigt liv. Polarekspeditionerne var med til at forme ham som mand, og han brugte sin viden herfra både som journalist og senere som embedsmand. Han var gift to gange, men mistede både sin første hustru og sin datter. Han adopterede sønnen Sven ved ægteskabet med Ella Holm, og ad den led fattede han også interesse for Argentina, som han både skrev bøger og artikler om og støttede forskningsmæssigt.

Vi hører om de mange uenigheder mellem Ejnar og Grønlandsstyrelsen, som han dog selv kom til at arbejde for senere i livet. Om hans liv som kaptajn og journalist og de evige problemer med økonomien. Frederiksen fortæller om børn og børnebørn, og hvordan den engagerede, men også vanskelige polar-farer havde sine bløde punkter, og hvordan alderdommen langsomt sneg sig ind på den lille kæmpe.

Selvom jeg først var lidt skuffet, så endte ”Ejnar Mikkelsen” med at være en både interessant og oplysende læseoplevelse. Jeg blev måske ikke suget ind i fortællingen, men jeg fik afgjort et stort indblik i Ejnar Mikkelsen og i Grønlands politiske historie.

Et spændende kapitel fortæller for eksempel om tiden under den danske besættelse, hvor der ikke kom skibe fra Danmark, og Grønland derfor vendte sig mod Amerika for hjælp. Siden Danmark i 1800-tallet tog suverænitet over Grønland, havde man holdt det lukket for omverdenen, men med amerikanerne kom fremskridtet til øen på godt og ondt.

Så alt i alt kan jeg bestemt anbefale bogen, blot du ikke forventer nervepirrende fordybelse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter