0 kommentarer

Effekten af Susan Af Peter Høeg

af d. 15. oktober 2014
Info
 
Sideantal

330

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3264-9

 

Efter en litterær pause på 4 år er Peter Høeg tilbage på banen med sin seneste roman, der har fået den særprægede titel “Effekten af Susan”.

Romanens hovedperson er den midaldrende fysiker Susan Svendsen, der er gift med musikeren Laban, sammen har de tvillingerne Thit og Harald, der er store teenagere.

Susan har siden barndommen haft en særlig evne, nemlig evnen til at fremkalde oprigtighed – forstået på den måde, at fremmede mennesker betror hende private ting når de møder hende. Det er desværre også et talent hun har misbrugt i forhold til en mand hun har haft en affære med.

Som direkte afledt effekt af at have misbrugt sin evne risikerer Susan en lang fængselsstraf . En straf hun dog kan slippe for ved at opsøge et medlem af en såkaldt Fremtidskommission, der startede i København i 60´erne. Formålet med at opsøge medlemmerne af Fremtidskommissionen er at fremskaffe informationer om kommissionens arbejde, herunder de sidste referater fra kommissionens møder, for med disse informationer i baghånden vil Susan blive straffri – hvorefter hun kan vende tilbage til sit normale liv.

Jagten på kommissionens medlemmer fører Susan og hendes familie på et hæsblæsende raid gennem København, hvor hun konstant oplever, at nogen kommer hende i forkøbet idet medlemmerne af kommissionen dør en efter en på højst dramatisk vis.

“Effekten af Susan” er en roman, der giver læseren en udmærket læseoplevelse, der dog ikke formår at hæve sig over gennemsnittet. Bogen indeholder fine beskrivelser af en kvindes tanker, ligesom bogen er skrevet i et solidt og varieret sprog. Derudover er der brugt god humoristisk sans, hvilket jeg sætter pris på. Når bogen ikke får mere end 3 stjerner skyldes det, at handlingen mange steder er utroværdig og overdrevet ud over hvad undertegnede anmelder kan holde ud i længden, og derudover kan relationerne mellem personerne have tendens til at være karikerede.

Alt i alt kan jeg konstatere, at bogen er en skønsom blanding af både godt og skidt, og derfor lander jeg på 3 stjerner for en udmærket læseoplevelse, der dog ikke formåede at gøre et uudsletteligt indtryk på mig.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter