236
1953
Windoms way
1,udgave
En amerikansk læges besværligheder i en lille thailandsk landsby kort efter Anden Verdenskrig. Gummiplantagens tyranni, lægegerningen, kærligheden, regntiden, menneskerettighederne og det ulmende oprør. Denne bog skriger på at blive filmatiseret, og det blev den da også kort efter udgivelsen.
Den midaldrende læge, Windom, trives i den lille landsby Papaan. På hospitalet er der nok at gøre med malaria, tuberkulose og andre genvordigheder, og lokalbefolkningen elsker den udenlandske doktor. Men slaverne på den nærliggende gummiplantage går og pønser på oprør, omkring samtidig med at Windoms kone kommer på besøg for første gang i to år. Da oprøret tager fat, forsøger Windom at mane til besindelse i Papaan, men det er stærke kræfter, der er på spil, og lidt efter lidt finder lægen sig selv i en trekant mellem regeringens udsendte, de lokale folk og hans egen landsmænds interesser i området.
”Oprøret” er fyldt med uretfærdigheder og håbløse situationer, der får det hvide frem i knoerne. Problemstillingen i Papaan, og hele det nordlige Thailand, belyses fra flere vinkler. Det er netop det tilsyneladende håbløse i de modstridende parters konflikt, der gør fortællingen spændende og næsten uudholdelig. Men Windom er ikke en mand, der stikker halen mellem benene. Ikke så længe de basale menneskerettigheder står for skud.