0 kommentarer

Djævelen i hullet af Leif Davidsen

af d. 11. december 2017
Info
 
Sideantal

398

Udgivet

2016

ISBN

978 87 11 55833 1

Udgave

1. udgave

 

“Denne bog er fiktion, men det ville være temmelig absurd at påstå, at den ikke bygger på faktiske forhold i Rusland…”

Således efterskriften i “Djævelen i hullet”. Næppe mange nulevende danskere kender forholdene i Rusland så godt og dybt som Leif Davidsen, og det er der kommet en både ærlig og kærlig introduktion til den kolossale stormagt i øst ud af.

Meget af handlingen foregår i den velstående, lille by Pljos godt 400 km fra Moskva, men der er også lange passager, som viser os interessante sights som Bolsjoj-operaen og Den Røde Plads i den russiske hovedstad.

Davidsen inviterer os til at spise, drikke og passiare med almindelige russere, han introducerer os til den traditionelle russiske tankegang og selvforståelse, og især gør han et stort nummer ud af at fortælle om Præsidentens (Putin) hensigter på Krim, i Ukraine og de baltiske lande. Alt sammen lyder uhyre plausibelt og ærlig talt ret skræmmende. Men – man får alliwl en ubetvingelig lyst til at aflægge landet et besøg, for trods sine åbenlyse forbehold ‘sælger’ Davidsen Rusland utrolig godt.

Det er denne spændende insider-viden, der er bogens store styrke og gør den værd at læse. Plottet, derimod, er papirtyndt og fuldkommen usandsynligt.

Den mutte ekssoldat og campingpladsejer Laila lokkes til Rusland for at se sin forhadte, men nu dødsyge far – landsforræderen og eksspionen John Arnborg – en sidste gang. Laila skal samtidig udføre noget spionagearbejde for et par aldrende agenter, men når også lige ud på en højdramatisk bjørnejagt med sin lige så mutte halvbror, Tor, og senere på en skattejagt, der kan give hende og Tor lidt tiltrængt mønt på kistebunden. Mon dét kan bringe smilet frem i de forknytte fjæs?

I den Hollywood-sødsuppeagtige slutsekvens genfinder Laila kærligheden, får nye mål i livet (som snildt ville kunne afføde en efterfølger til bogen) og når oven i købet et hedt tungekys med Mata Haris moderne arvtager.

I min optik er Davidsen et scoop som rejseleder og politisk analytiker. Hans evner som skønlitterær forfatter er mere middelmådige, faktisk på linje med en Jussi Adler-Olsen, hvis karakterer og plots ligeledes er til den tyndbenede side.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter