0 kommentarer

Dinosaurens fjer af Sissel-Jo Gazan

af d. 10. april 2016
Info
 
Sideantal

448

Udgivet

2008

ISBN

978-87--02-09106-9

Udgave

4. udgave

 

Med “Dinosaurens fjer” vandt Sissel-Jo Gazan DRs romanpris i 2009. Man sidder da også lettere benovet tilbage efter endt læsning; og en anelse frustreret.

Historien er enkel: Om få dage skal Anna forsvare sit speciale på Biologisk Institut. Pludselig dør hendes vejleder, Lars, inficeret af tusindvis af parasitter. Kort efter dør også hendes ven og mentor, Johannes, tilsyneladende i forbindelse med sex. Blev Lars og Johannes myrdet; og af hvem?

Den røde tråd i handlingen er den videnskabelige substans i Annas speciale: Er den berømte nordamerikanske forsker Clive Freeman uredelig, når han hævder, at fuglene ikke stammer fra dinosaurerne, selv om al nyere evidens påviser dette slægtskab? Meget af bogen går med at dissekere dette stridsspørgsmål.

Vi taler altså om en videnskabskrimi à la Peter Høegs “Frøken Smillas fornemmelse for sne”. “Dinosaurens fjer” er fagligt tungere, hvilket øger troværdighed og imponatoreffekt, men også koncentrationskravene.

Et andet plus/minus-aspekt: Ofte er krimier karakteriseret ved alt for skitseagtige personbeskrivelser. Sissel-Jo Gazan slår kontra og leverer hele, lange kapitler, der dykker dybt ned i de enkelte personers forhistorie tilbage fra fødslen – prisværdigt, men for meget af det gode. Vi behøver ikke SÅ mange detaljer for at forstå motiver og handlemønstre.

Næsten alle medvirkende er hudløse grænsende til det dysfunktionelle. Anna er helt ude i hampen, skingrende hysterisk og konfrontatorisk, konstant udmattet, såret og uendeligt selvoptaget … Har man læst forfatterens egne generalia, ved man, at hovedpersonen er tæt på et selvportræt i en tidligere periode af hendes liv. Personerne rummer mange tårer, megen sved, mange løgne, mange fortrængninger, meget had, megen indædt vrede mod deres respektive ophav; mon Gazan også titter frem her?

“Dinosaurens fjer” er en interessant, intelligent og finurlig krimi. Den henvender sig i virkeligheden nok mest til ikke-krimilæsere, fordi den giver så mange andre oplevelser. Og fordi en passioneret krimifan hurtigt sidder tilbage med rynkede bryn:

Hvor sandsynligt er det, at en erfaren kriminalkommissær er ved at kaste håndklædet i ringen efter 2-3 dage, hvor en dybt kompliceret sag ikke er løst? Hvor sandsynligt er det, at samme kommissær indlader sig intimt med hovedvidnet og betror et andet vigtigt vidne fortrolige oplysninger? Hvorfor ‘glemmer’ politiet at følge op på sikker viden om, hvor morderen og vedkommendes mobiltelefon befinder sig?

Endnu mere usandsynlig er selve historien: To uafhængige mord inden for samme personkreds med få dages mellemrum. Opklaringen af begge sker inden for 5 minutter. Man tror simpelt hen ikke på det. Sissel-Jo Gazan er tydeligvis ikke ægte krimiforfatter – og pyt være med det, ”Dinosaurens fjer” er ganske læseværdig alliwl.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter