0 kommentarer

På ryggen af en tyr af Kristina Stoltz

af d. 9. april 2016
Info
 
Sideantal

174

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3632-6

 

På ryggen af en tyr har oddsene imod sig i min bog. For det første står der på forsiden, at det er en tragedie, og jeg er principielt imod bøger, der er nødt til at fortælle, hvilken genre de vil være. Lad mig dog selv rubricere dem. For det andet henviser titlen til en eller anden græsk myte, som jeg ikke kendte, før jeg gav mig til at læse andre folks anmeldelser af bogen. Kristina Stoltz gaber over for meget i bogen, og der er alt for mange værdiladede symboler.

Alligevel får bogen to stjerner. Den indeholder nemlig fire meget stærke og interessante kvindeportrætter.

Fannys mor, som ved bogens start, begynder sin kærlighedscyklus nummer Gud ved hvilket nummer, og slæber Fanny med til havet og til Marks sommerhus. Fanny, som i en alder af fjorten år allerede ved, at de er her på lånt tid. At det er et spørgsmål om uger eller måneder, inden mor begynder at visne, at tabe sig, at blive usikker, at skubbe Mark væk. Og at de så må flytte for at mor kan genvinde sin kræfter og sit overskud til Fanny.

Drengens mor. Som rejser til Paris med en vase. Sælger den, bliver Europas ansigt, flirter med faren og sin egen selvopfattelse. Drengens mor, som ikke er sikker på, om drengen findes og som ikke magter at beskæftige sig med den mand og den søn hun har efterladt ved havet.

Fanny selv, som er mere mor end nogle af de andre kvinder. Fanny, der tager sig af drengen, af sin egen mor og af tjeneren. Fanny, der er ved at blive voksen. Fanny, der måske forfører Mark lidt mere end hun ønsker, og som til gengæld ikke kan vække andet end ømhed i tjeneren.

Og til sidst tjenerens mor. Som engang for mange år siden åbnede døren med et spædbarn på armen og modtog beskeden om mandens død. Moren, der ikke evnede at være både mor og forsørger. Og som nu ligger på hospitalet, hvis nok på sit yderste, og som trods svigt modtager brev fra sønnen hver dag.

På ryggen af en tyr handler når alt kommer til alt om meget andet end disse kvinders skæbner. Den handler om ensomhed, om klimaet, om jagten på tilhørsforhold og brugbare historier. Alt det har jeg valgt at sortere fra, for så er bogen meget bedre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter