0 kommentarer

Jason med det gyldne Skind af Vilhelm Topsøe

af d. 27. februar 2012
Info
 
Sideantal

285

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7533-202-1

 

“Jason med det gyldne Skind” er en betegnelse som hæftes på bogens hovedperson Anton Hasting. Denne vender hjem fra udlandet med en driftskapital optjent ved hårdt arbejde. Han investerer sin formue klogt. Set udefra er han en heldig mand, men personligt bærer han på en stor kærlighedssorg til sin vens kone, Ida. Den uforløste kærlighed blusser atter op, da de nu mødes.

Et hovedtema er den meget fine psykologiske skildring af denne kærligheds væsen og uvæsen. Et andet dominerende tema er beskrivelsen af det nye borgerskab, der ved tekniske fremskridt og liberal kapitaldannelse ønsker at skabe et nyt samfund i modvægt til den stivnede enevælde med dens nedarvede rettigheder.

Sprogligt fungerer romanen godt og må samtidig siges at være velkomponeret. Ved udgivelsen i 1875 mødte værket imidlertid først kritik og blev derefter overset af samtiden. Hovedsagelig fordi brødrene Brandes var på nakken af Vilhelm Topsøe. Parterne stod på hver sin side i datidens mediebillede.

I dag anses romanen for at være den første realistiske samtidsskildring i Danmark og en markør for “det moderne gennembrud” i 1800-tallets litteratur. Godt at romanen nu er genudgivet i serien “Danske Klassikere”. Hvor er det også herligt at have en flot indbinding og en god papirkvalitet i hånden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter