0 kommentarer

Det gyldne kompas af Philip Pullman

af d. 29. september 2006
Info
 
Sideantal

399

Udgivet

1996

ISBN

978-87-02-06251-9

Originaltitel

The Golden Compass

 

Lyra er en forældreløs ballademager af en teenager, der bor på Jordan-kollegiet i Oxford. Hendes forældre er døde og den eneste familie hun har tilbage er hendes onkel Lord Asriel, som bruger sin tid på at rejse rundt i verden. Hun er ikke tæt på ham, frygter ham snarere end ser ham som en onkel.

En dag sniger hun sig ind i Herreværelset på kollegiet, et rum hvor professorerne samles og snakker om hemmelige emner. Hun vil bare lige kigge ind, men da Lyra ikke når at komme ud af rummet igen, før et møde begynder, er hun tvunget til at blive og dermed starter eventyret. Lord Asriel kommer forbi kollegiet efter måneders rejse i Nord og fremviser beviser på en forunderlig ny viden og Lyra overhører det hele. Samtidig rumsterer der rædsel for børnene i landet da flere og flere børn kidnappes, for aldrig at høres fra igen.

Da Lyras ven, køkkendrengen Roger, bliver taget af Snapperne, drager hun ud for at finde ham.

Da jeg i starten fandt på at læse i denne bog, troede jeg at det var som enhver anden fantasybog har været for mig siden jeg opdagede Harry Potter; Spændende i en periode, men uden sammenligning mod Harry Potter. Boy, was I wrong!

Denne bog har det hele. Selvom den som Harry Potter er baseret på kendte og ukendte væsner og legender, så har den den der helt specielle appeal, som suger ens blik fast til siderne også selvom man for længst er vokset fra at kalde sig teenager.

Den er for alle aldre.

”Det gyldne kompas” er første del af en trilogi, hvor ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten” er de to næste.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter